Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjesto bora
  • 04.12.2022. 15:00

Nemate mjesta za veliko božićno drvce? Evo 7 prijedloga

Umjesto jele i smreke mogu se ukrasiti druge ukrasne i sobne biljke

Foto: Depositphotos/Afotoeu
  • 1.991
  • 97
  • 0

Mnoštvo je različitih sobnih biljaka koje možemo koristiti umjesto bora i jelke. Posebno je to značajno za manje prostore, ako želite unijeti promjene, a ne želite trošiti financijska sredstva.

Poput božićnog drvca

Sobna smreka Araucaria heterophylla je po svom izgledu savršena zamjena. Dobro podnosi uvjete u zatvorenom, a najbolje uspijeva u svijetlom i negrijanom hodniku. Za ukrašavanje se koriste lagani ukrasi poput staklenih kuglica i laganih dekorativnih trakica.

Sobna smreka - zamjena za božićno drvce

Po svom izgledu patuljasta smreka Picea glauca Conica je vrlo slična božićnom drvcu. Maksimalno može narasti do 3 m, a uobičajeno do 2 m. Širina krošnje je do 1,5 m. Prednost su im vrlo zanimljive kratke iglice dužine 1 cm. Njezinoj posebnosti doprinose svjetliji izbojci.

Čempresi su vrlo zahvalni za ukrašavanje, a najčešće se koriste Leylandov, limunski i druge vrste. Leylandov čempres je zimzelena vrsta koju možemo iskoristiti u vrijeme blagdana, a poslije ga možemo posaditi u dvorište. Ne raste u širinu, ali ga odlikuje brz rast u visinu. Otporan je na visoke temperature i zagađenje zraka u gradovima. Limunski čempres će prostor dodatno obogatiti aromom limuna.

Listovi ružmarina svojim izgledom podsjećaju na iglice jele. Rezidbom se može oblikovati da podsjeća na ovu vrstu. Stariji primjerci imaju drvenaste grančice koje mogu nositi ukrase i lampice.

Za male prostore je idealan patuljasti bor, ali ih ima više varijeteta od kojih neki bolje podnose sobnu temperaturu. Veliki je izbor patuljastih jela, a interesantna je mirisna jela. Bonsai od četinjača će se vrlo lijepo uklopiti u blagdansku dekoraciju.

Drvo života dekorativno s lampicama (Foto: M.C.Celić)

Ili nešto drugačije

Fikus benjamin je vrlo atraktivna biljka koja pažnju privlači svoji zelenim ili prošaranim listovima. Često se uzgaja kao sobna biljka. Odgovara mu svijetla prostorija, ali ne voli direktnu izloženost. Ne podnosi prevlažan supstrat. Ljepoti fikusa dodatno doprinosi pletenje izdanaka kako bi se dobilo zanimljivo stablo. Krošnja se može okititi laganim božićnim nakitom, raznim ukrasima i lampicama čija žica nije debela i teška.

Razne vrste palmi mogu biti odlične, jer dobro podnose težinu ukrasa.

No, i drugo sobno bilje može "glumiti" božićno drvce. Samo budite oprezni zbog težine ukrasa i svakako gasite lampice preko noći. 


Povezana biljna vrsta

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Sobna smreka Božićno drvo Čempresi Patuljasta smreka Ružmarin Alternativa Mali prostor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.