Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega cveća
  • 20.12.2020. 16:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Deronje, Odžaci

Nega cveća u plasteniku zimi i koliko je važna optimalna temperatura?

U plastenicima sa cvećem uvek ima mnogo posla. Da bi biljke bile lepše i zdravije najvažnije je redovno prihranjivanje, zalivanje, prskanje i održavanje optimalne temperature.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.682
  • 125
  • 0

Cvećari su gotovo jednoglasni u stavu da je proizvodnja ovog ukrasnog bilja najlepša grana poljoprivrede ali najskuplja i veoma zahtevna. Kada se završi prodaja sezonskog letnjeg cveća, počinju pripreme i radovi oko novih zasada tako da je to posao koji traje i cveta tokom cele godine.

Porodica Koplić iz Deronja, opština Odžaci, cvećarstvom se bavi 18 godina te imaju ozbiljan radni staž u ovom poslu što potvrđuju plastenici na površini od 4.000 m2, ali i veliki broj kupaca koji im godinama unazad ukazuju svoje poverenje.

Kako se muškatle pripremaju za "zimski san"?

"Gotovo dve decenije moja porodica; supruga i sinovi unapređujemo naše gazdinstvo, a danas u devet plastenika imamo 162.000 saksija različitog cveća za prolećnu prodaju. Uglavnom je to, kako ga ja nazivam, malo cveće - begonije, petunije, salvije, kadife i sve ono što se tokom proleća rasađuje u dvorišta i vrtove, kao i različite vrste muškatli", kaže Milan Koplić dodajući da deo cveća uzgajaju setvom iz semena dok za proizvodnju muškatli iz uvoza nabavljaju kontejnere ožiljenih reznica te ih rasađuju.

Održavanje optimalne temperature od presudnog značaja

Obaveza za celu porodicu je na pretek, te zapošljavaju i četiri radnice. Kako su za biljke od neprocenjive važnosti svetlost, toplota i vlažnost jedan od najvažnijih i najodgovornijih poslova tokom zime jeste održavanje optimalne temperature u plastenicima, tako da sa hladnijim danima cvećari imaju više posla. Naš sagovornik kaže da je ovo od presudnog značaja za biljke te plastenike greje sa dve peći na pelet.

"Temperatura u plastenicima je najčešće od osam do 12 stepeni, i trudimo se da ne pada ispod ove vrednosti jer u tom slučaju biljke stagniraju što nije poželjno. Karanfil, na primer, može da bude u hladnom plasteniku, ali ako ga grejemo ovaj cvet će stići ranije, dok je takozvana pištika veoma osetljiva kao i vinka - ovim biljkama hladno je i kada je u plasteniku 12 stepeni", kaže naša sagovornik i dodaje da zato se mora voditi računa o temperaturi jer nema prostora za greške, napomenjujući da je ovih dana vreme prohladno, tmurno, bez sunca, te je grejanje preko potrebno.

Svako cveće traže drugačije tepmeraturne uslove (foto: Milan Koplić)

"Kada je temperatura -10 i kada tokom dana grane sunce, onda je u plasteniku toplo jer folija plastenika privlači tople sunčeve zrake. Zima se često oduži te moramo grejati i početkom aprila, tako da je to velika stavka u proizvodnji. Trećina ukupnih troškova su zapravo troškovi grejanja", kaže Koplić dodajući da je veoma važno da se obezbedi prostor namenjen samo za nicanje biljaka iz semena, sa specijalnim stolovima za sejanje, nicanje i razvoj mladih biljaka. 

Tu poseban urađaj, termostat, reguliše adekvatnu temepraturu, a ovaj proizvođač kaže da je i to skupa investicija, ali zlata vredna.

Tokom decembra i januara jednom nedeljno treba zalivati

Koplići, takoreći, ne izlaze iz plastenika 24 sata obzirom da vode računa i o provetravanju - otvaranju i zatvaranju i naravno zalivanju i prihrani mladih biljaka.

"Kad imate cveće u plasteniku to je kao da imate malu bebu, morate voditi računa o bezbroj stvari. Tokom decembra i januara jednom nedeljno treba zaliti, a veoma je bitno redovno prihranjivati biljke i preventivno tretirati protiv truleži, plamenjače. Možda čudno zvuči ali kada je biljka najlepša ona se mora prskati kako bi smo izbegli pojavu nekih bolesti."

Grejanje biljaka tokom zime je važno, kao i provetravanje

Cvećari znaju koliko je ovo skupa proizvodnja, kaže Koplić, a troškovi ove proizvodnje su veliki. Repromaterijal je svake godine skuplji, a cene cveća su godinama unazad iste, ali prednost ovog posla je što prodaja traje gotovo cele godine.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj cveća Cveće zimi Cveće u plasteniku Grejanje plastenika Prihrana cveća Nega karanfila Milan Koplić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#VolEmVojvodinu