Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje zraka
  • 02.12.2019. 09:00

NASA dokazala da pet vrsta bilja otklanja zagađenja u zatvorenom prostoru

Istraživanja koja je provela NASA, pokazala su da neke kućne biljke najbolje eliminiraju štetne spojeve u zatvorenom prostoru. U njih spada i drvo novca

Foto: Depositphotos/TYNZA
  • 4.262
  • 459
  • 0

Nije novost da su kućne biljke vrlo važne za zdravlje ljudi. Među brojnim prednostima jedna je vrlo impresivna - uklanjaju toksine iz zraka. NASA je, s obzirom na interes za poboljšanje kvalitete zraka, obavila jedno istraživanje. Zaključak je da i list i korijen biljke imaju veliki utjecaj na smanjenje razine toksičnih isparavanja, prenosi Treehugger.

Zagađen zrak - stalna prijetnja za zdravlje ljudi

Studija je pokazala da zrak u zatvorenim prostorijama može sadržavati tri do pet puta više zagađivača nego onaj na otvorenom. Ovo je potaknulo tim znanstvenika da ispita kako kućne biljke utječu na suzbijanje potencijalno štetnih učinaka hlapljviih organskih spojeva, koja spadaju u glavne zagađivače.

"Zgrade, bilo nove ili stare, mogu imati visoke razine ovih isparavanja, ponekad u tolikoj mjeri da ih možete osjetiti", kaže dr.sc. Vadoud Niri, voditelj studije.

Toksini kao dio svakodnevnice

Štetni spojevi odnose se na aceton, benzen i formaldehid. Oni se emitiraju kao plinovi i mogu izazvati kratkoročne i dugoročne utjecaje na zdravlje. Oku su nevidljivi i potječu iz uobičajenih stvari koje se nalaze u kućama - od namještaja, preko printera, sredstva za čišćenje pa čak i odjeće koja se nosi na kemijsko čišćenje. "Udisanje velikih količina može dovesti do razvoja bolesti kod nekih ljudi i izazvati vrtoglavicu, astmu ili alergije", zaključuje Niri. 

Biljke najučinkovitije djeluju zajedno

Brojna istraživanja proučavala su na koji način bilje utječe na kvalitetu zraka, ali većina ih je bila fokusirana na utjecaj jedne vrste. Dr. Niri je želio uporediti efikasnost istovremenog uklanjanja više spojeva pomoću nekoliko tipova biljaka.

Niske razine kemikalija poput ugljičnog monoksida i formaldehida mogu se ukloniti iz zatvorenog prostora pomoću listova biljke, zaključuje NASA

On i njegov tim s Državnog sveučilišta u New Yorku koristili su zapečaćenu komoru u kojoj su tijekom nekoliko sati pratili koncentracije, s jednom i više vrsta. Za svaku su izmjerili razinu štetnih tvari, koliko brzo su uklonile ove spojeve iz zraka i koliko su toksina uklonile zajedno. Koristili su pet vrsta i osam hlapljivih organskih spojeva.

U tih pet vrsta spadaju: drvo novca, zeleni ljiljan, bromelije, karipski kaktus i dracena.

Uzgojite drvo novca za kojega kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Otkrili su da su sve biljke dobre u uklanjanju acetona, ali da je dracena uklonila najviše, oko 94 posto. Bromelija je uklonila šest od osam spojeva, što znači više od 80 posto svakog u razdoblju od 12 sati pokusa dok je s druge strane, drvo novca bilo dobro za uklanjanje toluena.


Izvori

Treehugger


Tagovi

Kućne biljke Isparavanja Organske tvari Drvo novca Zeleni ljiljan Dracena Karipski kaktus NASA