Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Benjamin
  • 14.02.2019. 09:00
  • Zagrebačka, Dubrava

Na OPG-u Benjamin proizvede se 70.000 komada cvijeća, a što im traže za Valentinovo?

Dan zaljubljenih tradicionalno je i dan koji se ne može zamisliti bez cvijeća. O tome koje se cvijeće za Valentinovo u Hrvatskoj najviše kupuje, razgovarali smo s utemeljiteljicom šarenog i mirisnog OPG-a Benjamin, Suzanom Klapšec Macenić, koja nam je otkrila tajnu kako cvijet ili buket koji ste dobili za Valentinovo, održati svježim sve do Dana žena.

Foto: arhiva OPG Benjamin
  • 4.041
  • 217
  • 1

Iako, prema nekim izvorima, datira još iz 18-og stoljeća, tradicija poklanjanja cvijeća za Valentinovo nastavlja se i danas, u 21-om stoljeću. Prema istraživanjima, 14. veljače cvijeće je, uz čokoladu, najpopularniji dar za koji se odlučuje čak 64 posto muškaraca. Na cvjetnoj top listi širom svijeta za Valentinovo i dalje vode, pogađate, crvene ruže - kupuje ih svaki drugi muškarac, a upravo su one i kod nas u Hrvatskoj najtraženiji cvjetni poklon za Dan zaljubljenih.

No, iako u Hrvatskoj ima dosta proizvođača cvijeća, rijetki se bave proizvodnjom ruža, pa se rezane ruže uvoze iz afričkih zemalja, većinom iz Ekvadora.

O cvjećarstvu, vrstama koje upravo sada cvjetaju te savjetima, kako što duže održati svježinu rezanog cvijeća, razgovarali smo sa Suzanom Klapšec Macenić, utemeljiteljicom OPG-a Benjamin, jednog od, bojama i mirisima, najraskošnijeg gospodarstva u Hrvatskoj.

Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

"Odrasla sam u zagrebačkoj Dubravi, i čitavo sam svoje djetinjstvo bila okružena cvijećem. Moja mama je uzgajala krizanteme, te je sve to utjecalo na moj životni put. Završila sam srednju poljoprivrednu školu, smjer fitofarmaceutski tehničar, a ubrzo nakon što sam maturirala, 1991. godine, počela sam se baviti proizvodnjom cvijeća. Sve je počelo s malim plastenikom u Mraclinu, od 100 četvornih metara. Četiri godine kasnije, otvorila sam OPG-a, a od 1997. godine i Obrt za cvjećarsko aranžerske usluge i proizvodnju cvijeća kojim ukrašavamo crkve, restorane, dvorane za vjenčanja...

Svake godine podignu po jedan novi plastenik

Mnogi parovi, koji su uz naše cvjetne aranžmane rekli svoje sudbonosno da, i svoju su ljubavnu priču rasplamsali upravo našim cvijećem“, kaže nam vedra 49-godišnja Suzana Klapšec Macenić, dugogodišnja dopredsjednica Udruge proizvođača cvijeća Zagrebačke županije, a od 2017. i ponosna vlasnica titule Najuzornija seoska žene Zagrebačke županije.

Svake godine podignemo po jedan novi plastenik

Danas, gotovo tri desetljeća nakon što je ispisala prve redove svoje cvjetne priče, proizvodnju cvijeća proširila je na ukupno 5.000 četvornih metara, od čega je 3.000 pod suvremeno opremljenim, grijanim plastenicima.

"Od prvih koraka pa do danas svake godine na našem gospodarstvu nikne po jedan novi, suvremeni plastenik, dok stare rekonstruiramo. Počeli smo s niskim tunelima, a sada imamo moderne, visoke, grijane plastenike. Investirali smo i u pokretne i potopne stolove, što je prilično skupo, no uvelike olakšava rad, jer više nema saginjanja, a što je najvažnije, osigurava bolje uvjete za cvijeće. Naime, cvijeće koje je na tlu izloženo je insektima, vodi i mnogo većim temperaturnim razlikama. Na stolovima cvijeće raste metar iznad tla, a zalijevanje je potpuno automatizirano – plastificirane ladice na potopnom stolu jednostavno se napune vodom, a nakon što biljke uzmu onoliko tekućine koliko im treba, višak vode se ispušta. Uz to, ovakav način uzgoja cvijeća olakšava i dezinfekcija te kontrolu bolesti“, kaže naša sugovornica.

Sin je posao proširio i na uzgoj povrća i sadnica

Prije četiri godine OPG je prenijela na svog sina Benjamina, a ona je ostala vlasnica obrta. Iako je nositelj OPG-a postao kada mu je bilo samo 17 godina, mladi je poduzetnik posao ubrzo proširio i na uzgoj povrća, sadnica povrća i začinskog bilja.

Sin je obiteljski posao proširio, uz cvijeće uzgajaju i povrće

"Sve svoje proizvode uglavnom prodajemo na kućnom pragu i na tržnici u Velikoj Gorici, gdje, osim cvijeća i cvjetnih dekoracija, svojim sugrađanima redovito dajemo i savjete o uzgoju cvijeća i povrća. Redovni smo izlagači i na međunarodnoj izložbi Floraart, gdje sam 2016. godine dobila nagradu za detalj 'Turopoljske šarene košarice', a 2017. nagradu za originalnost poruke cvjetne instalacije“, kaže nam Suzana Klapšec Macenić, koja, bez pomoći sveprisutnog interneta, u svom malom, ali s ukusom uređenom kutku, pronalazi neiscrpnu inspiraciju za sve svoje cvjetne aranžmane i instalacije.

Mladi kupuju ruže, a umirovljenici jaglace

"Kod nas je već sada pravo proljeće, trenutno cvjetaju jaglaci, ciklame, primule, senecio, papučice, zumbuli, maćuhice, tratinčice i potočnice. Od rezanog cvijeća sada beremo anemone, ranunkule, tulipane narcise i zumbule. No, iako je svaki cvijet čaroban na svoj način, za Valentinovo su, kao i svake godine, najtraženije crvene ruže. Uglavnom ih kupuju tinejdžeri i mlađi muškarci, a sve je više i onih romantičnik koji za Dan zaljubljenih traže da im pripremimo samo latice ruža. No, iako su ruže broj jedan odabir onih između 15 i 35 godina, oni srednje dobi te umirovljenici, već godinama za Valentinovo kupuju jaglace, jer su cijenom od samo 6 kuna po komadu, najprihvatljiviji, a ništa manje lijep znak pažnje, koji je uz to i domaći proizvod, dok ruže uvozimo iz Ekvadora“, kaže nam poduzetnica. 

U njihovim plastenicima trenutno je spremno 15-ak vrsta cvijeća, a svaka od tih vrsta dolazi u raskošnoj paleti od 15 do 20 boja. Za proljeće pak pripremaju čak 70 različitih vrsta cvijeća, od kojih svaka ta vrsta dolazi u velikom broju varijacija na temu. Na OPG-u godišnje proizvedu oko 70 tisuća komada rezanih cvjetova, a njihov glavni proizvod su krizanteme, kojih godišnje proizvedu oko 12 tisuća komada.

Kako rezanom cvijeću produžiti rok trajanja?

"Pružite li mu malo njege, cvijet ili buket koji ste dobili za Valentinovo može potrajati i do Dana žena. Svaki cvijet, već drugi dan obavezno malo podrežite škarama kako biste mu omogućili da bolje upija vodu. Vrlo je važno i mijenjati vodu, svaka dva do tri dana. Ako kod kuće imate zaostalu kapsulu antibiotika, malu količinu dodajte vodi u vazi - to će spriječiti razvoj bakterija i truljenje te cvijeće možete očuvati svježim i do mjesec dana.

Godišnje uzgoje 70.000 komaa rezanog cvijeća 

U specijaliziranim trgovinama sada postoje i preparati u granulama, koji djeluju kao gnojivo za rezano cvijeće te mu ujedno produžavaju vijek trajanja. Mimozama, koje nam uglavnom stižu iz Dubrovnika, svakako trebati osigurati i dovoljno vlage u zraku, no njih, baš kao niti proljetno cvijeće, na žalost ne možemo dugo održati“, savjetuje jedna od najiskusnijih cvjećarki u Hrvatskoj, ali i vatrogasna časnica s čak četiri desetljeća staža u dobrovoljnom vatrogasnom društvu.


Fotoprilog


Tagovi

Suzana Klapšec Macenić Cvjećarstvo OPG Benjamin Valentinovo Plastenici Mraclin


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]