Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 09.12.2018. 10:30

Mrak im je potreban za cvjetanje: Božićna zvijezda i božićni kaktus

Tijekom tri najhladnija mjeseca - prosinac, siječanj i veljača, božićna zvijezda i božićni kaktus (zigokaktus), zahvaljujući svom koloritu, svakako su najdekorativnije sobne cvjetne biljke. Njeguju se, a i razmnožavaju, na sličan način, da bi ponovo cvjetale i naredne godine.

Foto: Pixabay / RitaE
  • 2.411
  • 29
  • 0

Potencijalni uzgajivači i ljubitelji božićne zvijezde kažu da ova biljka ima krupne crvene cvjetove! Međutim, to nisu cvjetovi već listovi (brakteje), dok je cvijet u obliku sitnih zeleno-žutih bobica izraslih i skupljenih u cvast na vrhu biljke. Dakle, gornji crveni listovi (a mogu biti rozi i žuti) dekorativni su kao veliki cvijet, a donje lišće je zelene boje.

Uspješno cvjeta ako je 14 sati dnevno u mraku

Božićna zvijezda je biljka kratkog dana. To praktično znači da bi brže procvjetala - treba je staviti u mračnu prostoriju, odnosno u sobu stana ili kuće gdje se rijetko uključuje električno osvjetljenje u večernjim satima. Ako za to uzgajivači nemaju mogućnosti, tada se ona u dnevnom boravku prekriva tamnim platnom ili crnom folijom u periodu od sredine listopada do sredine prosinca, da bi u tami mirovala najmanje od 12 do 14 sati dnevno.

Božićna zvijezda pravi je ukras za blagdane - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

Zvijezdi odgovaraju svijetla mjesta u sobi (stanu), ali zaštićena od direktnog sunca, kao i temperatura od 18 do 20 stupnjeva, uz osrednju vlažnost zraka. Za vrijeme cvjetanja se obilnije zalijeva, ali nikako ne miče s mjesta, da ne bi odbacila cvijet.

Kako je njegovati da bi cvjetala i dogodine?

Dipl. inž. hortikulture Tatjana Batalo objašnjava da se lončanica s biljkom ne smije staviti blizu radijatora ili nekog drugog izvora topline: "Osim jednotjednog zalijevanja vodom, jednom mjesečno se zalijeva i tekućim gnojivom. Cvjetni listovi (brakteje) zadržavaju se na biljci do veljače-ožujka, da bi nakon toga odbacila sve listove i prešla u period mirovanja. Tada joj se izbojci skraćuju na 10-15 centimetara dužine. U proljeće se presadi u novi supstrat i iznese na balkon (terasu) ili u sjenovit vrt, kada počinje njen ponovni inenzivni rast. Tada se svaka dva tjedna prihranjuje tekućim gnojivom".

Razmnožava se lako reznicama

Božićna zvijezda se lako razmnožava reznicama (pelceri). Odsijeku se grane dužine 10 centimetara i obavezno potope u vruću vodu tri-četiri sata, da bi se spriječilo otjecanje mliječnog soka. Ako se pelcer ne potapa u vruću vodu, mliječni sok se brzo stvrdne, napravi čep na orezanoj grančici, koji onemogućava ukorjenjivanje žilica. Odrezane grančice se ožiljavaju u mješavini zemlje i pijeska, pri temperaturi od oko 20 stupnjeva. Ožiljavanje traje dva-tri tjedna uz upotrebu hormona za ožiljavanje.

Također, prilikom skidanja pelcera s matične biljke, rezana mjesta treba posuti pepelom cigarete da bi se spriječilo curenje mliječnog soka koje oštećuje biljku. Posipanjem pepelom se ujedno sprječavaju i razne infekcije.

Kaktus
Zigokaktus (Wikipedia / Peter coxhead)

Božićni kaktus cvjeta na člankovitim granama

Božićni kaktus nije običan kaktus. U narodu ga zovu i zigokaktus, a njegovi listovi su u vidu plosnatih članaka. Brzo rastu, a novi člankoviti listovi i pupoljci niču iz starog članka, posljednjeg u nizu. Drži se i u stanu i na balkonu, njeguje kao i božićna zvijezda. Također se i lako razmnožava.

"Ako se želi bujna i razgranatija biljka božićnog kaktusa, poslije procvjetavanja se njegove grane rukom mogu otkinuti i prekratiti. Na taj se način potiče grananje, veća bujnost i više cvjetova u narednoj vegetaciji. Tom prilikom otkinuti dijelovi grana se mogu iskoristiti za razmnožavanje", ističe Batalo.

Zbog svoje građe i bujnog rasta, božićni kaktus je pogodan za uzgoj u visećim lončanicama. U vrijeme cvjetanja, iz lončanica će visiti grane kao cvjetne lozice. U viseće lončanice se može posaditi nekoliko biljaka različitih boja cvjetova. Osnovna im je boja otvoreno crvena, ali su selekcionirane i biljke s ljubičastim i bijelim cvjetovima.


Tagovi

Božićna zvijezda Božićni kaktus Zigokaktus Njega Tatjana Batalo


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.