Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najokućnica
  • 03.08.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Milica Arsić vlasnica je najlepšeg vrta u srcu Šumadije

"Moje biljke ne slušaju muziku, zato što je vlasnica upravo naklonjena biljkama iz potrebe za tišinom (smeh). Biljke pevaju svoje pesme, ta tišina vrta je vrlo često najlepša muzika," kaže pobednica konkursa #najokućnice Agrokluba i nastavnik muzičke kulture Milica Arsić iz Topole.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.824
  • 225
  • 0

Cvetna bašta Milice Arsić iz Topole proglašena je za #najokućnicu konkursa Agrokluba i to ne bez razloga. U njeno dvorište se ulazi kao u film o Petru Panu i zemlji nedođiji - u vrt sa raznobojim cvetovima, egzotičnim biljem i dekorativnim detaljima. Ova biljna oaza bila je podstaknuta jednim sećanjem iz detinjstva koje je na Milicu ostavilo naročit utisak.

Okućnicu uslikaj i na KLUB postavi! Autora najbolje fotke opremamo od glave do pete!

"Kad sam bila mala devojčica, imala sam knjigu Maja i Miša u vrtu, vrlo starog izdanja, gde su Maja i njen brat uređivali zapuštenu okućnicu nove kuće koju su njihovi roditelji kupili. Slikovnica je bila prelepa gde su detaljno prikazani radovi u vrtu! Ta knjiga je ostavila najjači utisak na mene tada. Kuća u kojoj živi moja porodica je iz sredine 19. veka, gde su nekada živeli baka i deka mog muža. Pre nego što smo se muž i ja doselili ovde, o ovom dvorištu dugo niko nije brinuo, pa sam se i ja osetila kao Maja".

Cvetna bašta Milice Arsić iz Topole proglašena je za najokućnicu konkursa Agrokluba

Milica u svom dvorištu sluša najlepše melodije 

Maja, odnosno naša sagovornika Milica po zanimanju je nastavnik muzičke kulture sa stažom od 25 godina. I dok deci iz Osnovne škole "Karađorđe" iz Topole prenosi ljubav prema muzici i muzičkoj umetnosti, u svom dvorištu sluša, za nju, najlepše melodije.

"Moje biljke ne slušaju muziku, zato što je vlasnica upravo naklonjena biljkama iz potrebe za tišinom (smeh). Biljke pevaju svoje pesme, ta tišina vrta je vrlo često najlepša muzika. S druge strane, sve češće nailazim na te istraživačke radove da se serotinin nadomešćuje radom na zemljom, jer nešto što je u zemlji pobuđuje ga i verovatno me zato podsvesno rad u bašti privlači baš kad sam psihički najumornija. Za mnoge baštovanstvo je lek, a biljke su moji psihoterapeuti, a danas svakome treba psihoterapija," kaže Milica.

Milica je po zanimanju nastavnik muzičke kulture sa stažom od 25 godina

U vrtu drvo banane i azijsko drvo sreće

Iako nije takmičarskog duha i nije se nadala pobedi, rešila je da pokaže svoju bogatu baštu čitaocima Agrokluba. U svom vrtu uzgaja sukulente, ukrasne grmove, četinare, sve sezonske cvetnice koje cvetaju od proleća do jeseni; od prolećnih krokusa do jesenjih astera i hrizantema. U njenoj bašti videćete i drvo banane i azijsko drvo sreće, kao i indijski jorgovan koji je baš postao vrlo popularan kod baštovana.

 Zemlju obogaćuje stajskim đubrivom i veliki je protivnik upotrebe pesticida. Međutim, nekad su jedini način zaštite.

"Protivnik sam hemijskih preparata, ali nekad ne možeš da izbegneš hemiju, jer smo, na primer, imali problema sa šimširovim plamencom i skroz bi uvenuo da nismo polivali baš jakim sredstvom. U Topoli, mislim, da nema više nijedan šimšir".

Iako nije takmičarskog duha i nije se nadala pobedi, rešila je da pokaže svoju bogatu baštu čitaocima Agrokluba

Inspiraciju crpi iz sebe 

Kako u bašti uvek ima posla, pokloni Agrokluba Milici će dobro doći, naročito čizme - kako kaže. Baštovanski apetit je uvek nezasit i Milica stalno razmišlja o proširenju, čak i ako se na njenom placu manjem od šest ari smanjuju dostupne površine.

"Non-stop razmišljam o nekom proširenju, ali se uštinem i kažem, e ne - nećeš! Međutim, opet moram jedan deo travnjaka da preriljam. Baštovanstvo oduzima dosta vremena i novca i to je skup hobi, jer ako hoćeš da prehraniš biljke, da sačuvaš od pepelnice, gamadi - a sve ih je više, ako hoćeš da imaš nove biljke, da svoje apetite zadovoljavaš, onda je stvarno potrebno mnogo ulaganja, ali biljke mi uzvraćaju - one su moj serotonin!" 

A gde nalazi inspiraciju za kreativne detalje vrta, nastavnica muzičkog iz Topole i pobednca konkursa za najokućnicu Agrokluba kaže da je crpi iz sebe. "Inspiraciju za uređivanje baštu nalazim u sebi ili u knjizi Maja i Miša uređuju vrt (smeh)."


Foto prilog


Tagovi

Pokloni Agroklub Okućnica KLUB Bašta Vrt Milica Arsić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.