Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 25.10.2017. 16:00

List aronije kao eliksir zdravlja

Čaj od lista aronije sadrži mnogo korisnih i lekovitih materija, pa se koristi za prevenciju i lečenje mnogih oboljenja.

Foto: Hietaparta / Pixabay
  • 10.868
  • 90
  • 1

Danas se sve više okrećemo prirodi u nastojanju da očuvamo ili poboljšamo svoje zdravlje. Neke biljke se od davnina koriste u narodnoj medicini ovog područja, dok su se druge biljke pojavile poslednjih decenija. Jedna od tih novih vrsta je aronija.

Nju su upotrebljavali Indijanci u svakodnevnoj ishrani. Tokom vremenam, aronija se počela sve više uzgajati zbog bobica koje mogu da se upotrebljavaju u svežem, suvom i prerađenom obliku. Od bobica aronije pripremaju se džemovi, marmelade, pekmezi, likeri, sokovi, vino, čaj i mnogi drugi proizvodi.

Čaj od lista aronije

Ovaj čaj sadrži vitamine A, C, vitamine B kompleksa - B2, B5, B9, zatim vitamine E i P, mnogo antioksidanata, mikro i makro elemente, organske kiseline i druge korisne materije.

Priprema čaja od aronije je veoma laka. Čaj od lista aronije se priprema tako što se pet do osam listova, u zavisnosti od njihove veličine, prelije sa litrom vrele vode i ostavi pola sata. Za manju količinu, dovoljno je dva lista ili jednu kašiku čaja preliti sa 2dl vrele vode i ostaviti pola sata da se prohladi.

Čaj je najbolje piti tokom jutra na prazan želudac ili uveče sat, dva posle večere. Čaj može da se zasladi medom i da mu se doda sok od limuna.

List aronije koristi se svež ili osušen

U novije vreme otkrivena je lekovitost lista aronije. On se u medicinske svrhe koristi svež ili osušen. Osim u ove svrhe, list aronije se može koristiti i u gastronomiji.

Listovi aronje su pravo skladište niza materija koje imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi. Možemo ih sakupljati sveže tokom vegetacije, a najkvalitetniji su kada promene boju u crveno pre opadanja. Upotrebljavaju se celi ili usitnjeni listovi. Ubrani listovi se suše i čuvaju u papirnoj ambalaži.

Za šta je koristan čaj od lista aronije?

Ovaj čaj se koristi u prevenciji i lečenju mnogih oboljenje, uklanjanje umora, a može da se koristi oralno (može se piti) ili za spoljnu upotrebu. Čaj se koristi kod problema sa digestivnim sistemom, smanjuje kiselinu u želudcu, ublažava simptome dijareje, smiruje digestivni sistem kod različitih poremećaja.

Poboljšava rad i čuva pankreas, jetru, bubrege, štitnu žlezdu, ublažava simptome migrene. Deluje na čišćenje krvi od raznih toksičnih materija, poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak.

Čaj poboljšava imunitet celokupnog organizma i deluje preventivno na pojavu malignih oboljenja. Ispijanjem čaja čistimo organizam od teških metala i čistimo krvne sudove od masnih materija. Može da se koristi i za ispiranje rana.

Primenjuje se kod tretiranja raznih kožnih oboljenja kao što su: ekcemi, lišajevi, psorijaza. Kod spoljne primene čaj se koristi ohlađen i ne smije se zaslađivati.

U tretmanima mršavljenja čaj se koristi, jer podstiče smanjenje i gubitak masnih naslaga. Koristi se i kod tretmana lepote, jer usporava starenje, smanjuje bore, štiti kožu od UV zračenja.

Foto: Hietaparta / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃