Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kochia scoparia
  • 12.03.2022. 07:30

Letnji čempres: dekorativna, krmna biljka koja kontroliše eroziju zemljišta

Odlikuje se brzim rastom, a njene guste grane i listovi formiraju zbijenu formu. Raste na svim tipovima zemljišta, osim veoma kiselima.

Foto: Depositphotos/YK1500
  • 1.622
  • 59
  • 0

Letnji čempres, biljka metlica ili vrtna metla Kochia scoparia ili Bassia scoparia stekla je popularnost kao baštenska kultura izrazite dekorativnosti. Pripada porodici Santalaceae. Uspeva u toplim područjima Evrope i Azije.

Uzgaja se kao dekorativna i krmna biljka i za proizvodnju metli. Često se koristi za kontrolu erozije i rekultivaciju zemljišta. Sadrži više proteina i oksalata od većine trava i krmnog bilja i zbog toga se koristi za stočnu hranu. Ali, svakako treba biti obazriv jer može biti toksična za većinu životinja. Zbog toga se koristi u manjoj količini i meša sa drugim krmnim biljkama.

Karakteristike metlice

Odlikuje se brzim rastom, a njene guste grane i listovi formiraju zbijenu formu. Raste na svim tipovima zemljišta, osim na veoma kiselim. Grm dostiže visinu od jednog metra. Cveta u junu, a cvetovi su neupadljivi sa lepim mirisom. Jedna biljka može dati hiljade semenki koje se odlikuju dobrom klijavošću. Formira splet korenja koje se širi.

Najčešće se uzgajaju dva varijeteta. Dlakava ili čupava metlica Bassia scoparia var. trichophylla je veoma tražena u dizajnu vrta. S dolaskom jeseni biljke menjaju boju. Zelene postaju bordo, ružičasto, narandžaste, vatrene ili ljubičasto obojene.

Vremenom menja boju (Foto: Bigstockphoto/vichie81)

Drugi varijetet je childs metlica Bassia scoparia var. childsii koja ostaje zelena tokom cele godine i formira gusti grm. Dostiže visinu do 50 cm.

Setva i uzgajanje

Za sadnju je potrebno odabrati sunčana mesta, ali podnosi i slabiju senu. Dobro podnosi udare vetra. Odgovara joj plodna zemlja. Birajte dobro dreniranu zemlju, jer ne voli stagniranje vode. Ne podnosi ni sušu i potrebno je zalivati. Zbog nedostatka vode listovi venu. Potrebno je redovno prihranjivati.

Seme se može pronaći u bolje snabdevenim rasadnicima i poljoprivrednim apotekama. Lako se razmnožava semenom bilo da ih sejete na otvorenom ili u saksije. Setva se obavlja tokom proleća i jeseni. Kod setve na otvorenom obratiti pažnju na pojavu mraza. Prolećna se obavlja tokom marta za uzgoj rasada, a kad prođe opasnost od mraza, početkom maja, na otvorenom. Optimalna temperatura klijanja i nicanja je 16ºC na kojoj niče već za 10 dana. Početni rast je spor, a presađivanje se obavlja kada dostignu visinu između 10 i 15 cm. U dvorištima i baštama može da se samozasejava i tako se širi, a mlade biljke je potrebno zaštititi od mraza.

Štetočine i bolesti metlice

Biljke su veoma otporne. Često ih napadaju grinje, posebno kada je suša. U uslovima prevelike vlage može se pojaviti pepelnica na listovima. Lako se prepoznaje, jer listovi i biljka izgledaju kao da su posuti brašnom.

Mlade sadnice staradaju od bolesti crne noge. Za ovo oboljenje je karakteristično da se javlja u uslovima prevelike vlage. Potrebno je obratiti pažnju na zalivanje i ne preterivati.


Tagovi

Metlica Letnji čempres Setvena metlica Vatreni grm Kochia scoparia Stočna hrana


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]