Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Treba znati
  • 04.05.2015. 12:00

Lekovito bilje u službi zdravlja

Fitoterapija ima i ograničenja, a od biljaka ne treba očekivati natprirodna dejstva. Biljni preparati su po dejstvu najčešće slabiji od zvaničnih farmaceutskih lekova, pa se češće moraju uzimati.

  • 959
  • 15
  • 0

Lečenje lekovitim biljkama ili fitoterapija u našem narodu ima bogatu istoriju. Tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno ima uporište u egzaktnim dokazima koje je nauka potvrdila. U prilog toj tvrdnji govori i činjenica da je sve više sredstava iz masovne proizvodnje, koje imaju oznaku da su isključivo pravljena od lekovitog bilja.

Dakle, ono što su pravile naše bake, pa mame, sada je uglavnom preuzela industrija. Savremen, brz način života, migracije iz sela u gradove su svakakako doprinele tome.

Lekovitost lekovitog bilja

Može se reći da za svaku poznatu bolest postoji biljka koja pomaže u njenom lečenju. Naravno, preventiva je najbolji lek za svako obolenje. U jednoj biljci, koja ima složen hemijski sastav, ima više aktivnih supstanci pa je logično što jedna vrsta biljke pomaže u lečenju više bolesti. Jasno treba naglasiti da fitoterapija ima i ograničenja, a od biljaka ne treba očekivati natprirodna dejstva. Kao i kod klasičnih lekova u savremenoj medicini i lekovite biljke, kada bolest već nastupi, treba koristiti uz konsultacije sa lekarima.

Današnja medicina insistira na tome da se prirodni lekovi ne koriste izolovano, nego da se koriste sa drugim terapeutskim sredstvima. Gotovo se može uzeti kao pravilo da su biljni preparati po dejstvu najčešće slabiji od zvaničnih farmaceutskih lekova, pa se češće moraju uzimati. Zato na vreme treba razmišljati o svom zdravlju i biljne preparate treba koristiti kao preventivu bolestima s ciljem regeneracije i ojačavanja odbranbenog sistem organizma.

Za razliku od zvanične, tradicionalna medicina tvrdi da lekovite biljke mogu da izleče sve bolesti samo ako se pravilno upotrebe. Danas je u upotrebi oko 10.000 vrsta biljaka, a njihova lekovita svojstva se ispituju gotovo neprekidno u svim krajevima sveta.

Uz dozu rezerve navešćemo neke primere iz tradicionalne medicine kada je reč o lekovitosti lekovitog bilja: cvekla sprečava starenje, glog leči srce, lincura je lek za želudac, hajdučka trava daje snagu, kleka je prirodni diuretik, lipa podstiče znojenje, peršun ispira bakterije, kopriva je lek protiv anemije, hmelj umiruje nerve, brusnica je prirodni antibiotik i tako dalje. Počnite na vreme. Preventiva je ključna reč.


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Gaji se da bi... Više [+]

Brusnica

Brusnica

Sinonim: - | Engleski naziv: Cranberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Brusnica je zimzeleni žbun visok oko 25 cm. Plod purpurnocrvene brusnice sadrži organske kiseline, tanin, gvožđe i druge minerale. Sazrevaju od sredine avgusta do kraja septembra.... Više [+]

Tagovi

Lekovito bilje Lečenje Biljke Medicina Biljni preparati Kleka Lipa Hajdučka trava Peršun Kopriva Hmelj Brusnica Fitoterapija Masovna proizvodnja Industrija


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]