Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljkoljupka
  • 08.07.2021. 09:00
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Krpeljko i Komarko - prirodni repelenti Biljkoljupke Martine Tuta

Shvatila sam da kroz formalno obrazovanje ne učimo dovoljno o bilju koje nam je nadomak ruke i nevjerojatno je korisno za zdravlje, govori vlasnica OPG-a, ali i idejna začetnica Kuće ljekovitog bilja

Foto: arhiva Martine Tuta
  • 2.316
  • 247
  • 0

Riječanka Martina Tuta, u javnosti poznatija pod brendom Biljkoljupka, bogatom asortimanu proizvoda od ukrasnog i ljekovitog bilja dodala je i prirodne repelente - Krpeljko i Komarko.

"Krpeljko je potpuno prirodni repelent koji pruža 95-postotnu zaštitu protiv krpelja kroz četiri sata boravka u prirodi, a sadrži aktivni sastojak dobiven iz lista limunskog eukaliptusa koji se pokazao izuzetno učinkovitim”, otkriva nam i dodaje da se radi o proizvodu dobivenom na ekološki i održivi način, a mogu ga koristiti trudnice, djeca starija od godine dana, ali i psi.

U svome sastavu još sadrži hladno prešana ulja, eterična ulja i hidrolate iz ekološke proizvodnje, pomno odabrane upravo radi svojih repelentnih svojstava. Može se špricati na kožu i odjeću jer ne ostavlja masan trag.

Isto je i sa Komarkom, prirodnim sprejem protiv komaraca, za koji kaže da je “nova ljetna faca u gradu” i vrlo popularan među svim dobnim skupinama. “Svojim sto posto prirodnim i pomno kombiniranim sastojcima ne samo da tjera komarce već koži pruža regeneraciju, njegu i ugodan osjećaj svježine”, priča nam. Doznajemo da je iza nje mnogo sati učenja o ljekovitom bilju, kroz formalnu edukaciju i stručnu literaturu, te ono najljepše – kroz obiteljsku predaju.

Presudila tinktura valerijane

Život ju je vodio svakojakim mjestima i profesijama, no čini joj se kako je sve vodilo upravo ka ovom trenutku. "Već kao mala sam shvatila da moram raditi ono što volim jer ogroman dio vremena provodimo na poslu. Kada se u nečemu ne bih našla, jednostavno bih krenula dalje“, opisuje kratko svoj životni put. Uvijek se veselila novim znanjima i spoznajama pa se tako danas "našla u biljkama" iako je završila dva fakulteta, novinarstvo i ekonomiju.

Četiri godine provela je u Irskoj, ali je sjevernjačka klima loše utjecala na njeno zdravlje pa se odlučila vratiti u domovinu. Osim toga, bila je svjesna da želi imati nešto svoje i raditi za sebe. Nakon povratka je počela raditi kao turistički vodič i to veće projekte kao 'tour leader' (vođa tura) za američke tour-operatore što je jedno vrijeme dobro funkcioniralo. Do pandemije.

Završila je dva fakulteta, no "našla se", kaže, u biljkama

Stres, briga i neizvjesna budućnost uzrokovali su nesanicu pa se obratila za pomoć prijatelju farmaceutu za kakav biljni preparat. Njegova preporuka bila je tinktura valerijane kojom se odmah fascinirala. "Moć te biljčice otvorila mi je jedan posve novi svijet, ali me podsjetila i na djetinjstvo, jer sam kao mala često sudjelovala u skupljanju biljki i šumskih plodova“, prisjeća se.

Kuća ljekovitog bilja

Ubrzo je upisala školu ljekovitog bilja nakon čega odlazak u prirodu više nikada nije bio isti, povjerava nam. Oduševljenost prirodom koja je okružuje rasla je iz dana u dan, no nije imala u planu pokretati posao. Ponekad je na društvenim mrežama objavila poneki kratki video o branju bilja. Krenuo je val pozitivnih reakcija, zatim i pitanja ako će imati višak proizvoda, pa se rodila ideja da hobi pokuša pretvoriti u posao.

2019. otvara OPG Martina Tuta sa sjedištem u Lici na izvoru Gacke, poznatiji pod brendom Biljkoljupka. U ovom prekrasnom ambijentu rađa se nova ideja - Kuća ljekovitog bilja koju je zamislila kao utočište, bijeg od svakodnevice, kojoj sve više ljudi teži. "Ovaj projekt je namijenjen ljudima sličnih interesa, a naglasak je na edukaciji. Shvatila sam da kroz formalno obrazovanje ne učimo dovoljno o bilju koje nam je nadomak ruke i nevjerojatno je korisno za zdravlje“, govori.

Ideju je prijavila na riječki Startup inkubator koji je započeo lani u listopadu, a sada je, s još pet drugih timova, ušla u finale natjecanja.

Ženska energija

Prvotni plan Kuće bilja podrazumijevao je edukacije, ali kako je vrijeme prolazilo, shvatila je da želi stvoriti mjesto namijenjeno prvenstveno ženama - mjesto ženske energije. Smatra da je potrebno njegovati poduzetništvo, ali ne u smislu feminizma, nego gledajući s psihološke strane. "To se naslanja na priču o arhetipovima i staroslavensku mitologiju za koju se sve intenzivnije zanimam“, otkriva.

Kroz Kuću bilja želi djelovati u nekoliko smjerova, npr. edukacije za Hrvate ili terenske nastave (ture) za strane turiste. "Na turama s Amerikancima sam primjetila koliko su zainteresirani za prirodu, svako malo sam im morala odgovarati na pitanja koja je ovo biljka i slično“, smiješi se.

Veseli je što su joj se javile žene koje bi htjele s njom surađivati jer "nije poanta da sve radi sama nego da energija kola“. Doznajemo da će 31. srpnja biti organizirana tura za žene Put neznane junakinje kroz Gacku dolinu koja se rasprodala u jedan dan pa sada već otvara nove termine. "Radi se o turi od 24 sata koja podrazumijeva spavanje u šatorima, logorsku vatru, vožnju kanuima po Gackoj, radionice o bilju, razgovore o arhetipovima žena i staroslavenskoj mitologiji“, naglašava i dodaje da je to prilika za kratki bijeg od svakodnevnih opterećenja.

Eksplozija narudžbi za Krpeljka

I da zaokružimo priču s početka, o Krpeljku i Komarku – odakle ideja?

S dolaskom toplijih dana i češćim odlascima u prirodu pojavila se potreba za prirodnim repelentima. Isprobavala je nekoliko kombinacija različitih hidrolata i eteričnih ulja, no nije bila zadovoljna zato što eterično ulje brzo ispari i vremenom gubi na učinkovitosti. "To je tako s prirodnim preparatima“, doznajemo.

Svoja znanja rado dijeli 

Istražujući internet naišla je na prije spomenuti derivat limunskog eukaliptusa. Ne radi se o eteričnom ulju već o spoju koji je dobiven procesom ubrzanog starenja lista koji proizvodi jedna tvrtka u Velikoj Britaniji (ima svoj patent). "Taj derivat je apsolutno prirodan i njegova učinkovitost kao repelenta je dokazana 95 posto“, pojašnjava. Do navedenog sastojka nije bilo lako doći, ali uspjela je preko jedne uvoznice sirovina za izradu prirodne kozmetike.

Zanimalo nas je kako se dosjetila naziva - Krpeljko i Komarko. "Htjela sam ublažiti problem, nisam željela negativu u imenu. Držala sam se ideje da svaki problem treba umanjiti, gledati na njega kao nešto ne prevažno, kako bi borba bila lakša“, odgovara u svom nadaleko poznatom pozitivnom stilu.


Fotoprilog


Tagovi

Martina Tuta Biljkoljupka Krpeljko Komarko Ukrasno i ljekovito bilje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]