Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizantema
  • 27.11.2018. 09:00

Krizantema - jesenska ruža ukras je i u hladnim danima

U hladnim danima, kada je sve manje cvijeća u vrtovima, jesenske ruže nesumnjivo privlače veliku pažnju. Odlične za kombiniranje sa zimzelenim biljkama, lake za održavanje, ove ruže upotpunit će izgled vaše terase ili dvorišta na pravi način.

Foto: Pixabay/zoosnow
  • 2.371
  • 40
  • 0

Ima je u svim bojama, a hladni jesenski dani i vjetar joj ne mogu ništa. Laka za održavanje, jesenska ruža (Chrysanthemum indicum) pravi je ukras ovog godišnjeg doba. Vrlo je često možemo vidjeti u dvorištima i na terasama. Odlučite li se svoj prostor oplemeniti ovim cvijetom, vjerojatno ćete u njegovoj ljepoti uživati do sredine prosinca.

Jesenska krizantema, kako je neki nazivaju, svoju povijest vezuje za daleki Japan. Kao simbol japanske carske obitelji ovo cvijeće osvojilo je gotovo čitav svijet.

"Specifičnost vezana za zimsku ružicu je ta što ona ne mrzne kada se posadi u zemlju i može podnijeti izuzetno niske temperature. Kada se posade u zemlju opstaju, i tijekom proljeća se brzo šire i razmnožavaju", ističe cvjećarica Ljiljana Jokić.

Njega i razvoj jesenske ruže

Kada prođe cvjetanje jesenskih ruža, neophodno je i pravilno tretiranje i održavanje kako bi opstale i tijekom sljedeće godine. Krizantemi najviše odgovara uzgoj u lončanici ili žardinjeri. Da bi sačuvale svoj loptasti grm, odgovarat će im sunčano mjesto, a sjena i polusjenovita mjesta nisu dobar izbor.

Njega poslije cvjetanja traži da skratite jesenske ruže na visinu od oko 20 cm. Tijekom zime, u toplijim krajevima mogu ostati vani, ali je ipak najbolje da ih prije mrazeva izvadite iz zemlje i čuvate u sanduku s ilovastim kompostom na temperaturi od pet do sedam stupnjeva.

Krizanteme, pelargonije i kamelije trebaju pomoć preko zime

"Kada ružica procvjeta, ona se odreže, tj. odstrani se dio koji je uveo. Također je lončanice poželjno uviti u najlon ili foliju, kako bi se sprječilo eventualno smrzavanje. Ako je ružica posađena u dvorištu, nije neophodno osiguranje Potrebno im je rastresito zemljište (jer je osjetljiva na vlagu) i idealan razmak u vrtu treba biti 40 centimetara. Treba birati polusjenovito mjesto i što dalje od ljetnih cvjetnica. Da bi bujno cvjetala, treba je prihranjivati tekućim gnojivom već početkom kolovoza. Jer one cvjetaju upravo od kolovoza do sredine prosinca", kaže Lj. Joksić.

Ljepše i od pelargonije

Jesenske ružice su preuzele primat popularnim muškatlama, koje su također izdašne u cvjetanju i višegodišnje su biljke. "Za pelargonije je potrebno, posebno za one ledene muškatle, da temperatura ne pada ispod plus tri stupnjeva. Takve pelargonije se sklanjaju i orezuju stalno, kako bi se novi pelceri razvijali", napominje cvjećarica.

Krizanteme su i simbol sreće i vrijedne ljekovite biljke

Dok su u cvijetu, jesenske ruže treba obilno zalijevati, a vrtni puževi mogu biti jedna od najvećih opasnosti za ovu biljku, jer mogu obrstiti lišće, kao i mlade biljke.


Povezane biljne vrste

Krizantema

Krizantema

Sinonim: - | Engleski naziv: Oxeye | Latinski naziv: Chrysanthemum

- Više [+]

Pelargonija

Pelargonija

Sinonim: Muškatli | Engleski naziv: Geraniums | Latinski naziv: Pelargonium

Pelargonija Više [+]

Tagovi

Jesenska ruža Krizantema Pelargonija Njega jesenskih ruža Ljiljana Jokić


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]