Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lavanda
  • 11.07.2022. 13:30
  • Pčinjski okrug, Korbevac, Vranje

Koliko lavanda plodonosi i kada se bere?

Rodnost lavande po svakom žbunu iznosi oko jednog do 1,5 kg cvetova, a ako se po jednom hektaru zasadi i do 20.000 sadnica po hektaru prinos i isplativost su vrlo dobri.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.586
  • 386
  • 1

Na Danima polja lavande koji su organizovni na imanju Gorana Tasića u selu Korbevac kod Vranja, na jednom mestu su se pored proizvođača okupili i berači, ali i stručnjaci za proizvodnju i zaštitu ove lekovite biljke. Svi oni zajedno "naoružani" makazama i posudama, rano ujutro izašli su na parcelu zasađenu lavandom francuske sorte "vero".

Ove biljke zasađene su na nešto više od 400 metara nadmorske visine, koje Tasić proizvodi na organski način. Ovu parcelu od 20 ari, na kojoj se nalazi oko 2.200 zasađenih korena, ovaj uzorni korbevački ratar je zasadio uz pomoć savetodavaca vranjske Poljoprivredno savetodavne i stručne službe sa ciljem da i drugim proizvođačima pokažu da na organski način mogu da proizvode i druge kulture poput lavande.

Lekovit zasad

Iako nije imao od koga da uči kako se uzgaja ova biljka, Tasić je uz pomoć savetodavaca uspeo da svaku zasađenu sadnicu odgaji u lepu žbunastu drvenastu biljku čiji je vek trajanja 30 godina. Ovaj čudesan lekoviti zasad je od samog početka bio na meti radoznalih ljudskih pogleda, a na Dane polja lavande neki su došli da uberu i po koji buket za čaj, ali i da pokoju mrvicu stave među vunene tkanine i tako ih sačuvaju od moljaca.

Obranu će Tasić i ove godine lavandu osušiti i staviti u platnene vrećice. Kaže da na jugu Srbije i dalje nema veće potraženje za ovom biljkom iako je lekovita.

Na 20 ari zasađeno je oko 2.200 sadnica lavande

"U Pčinjskom okrugu proizvodnjom lavande bavi se svega nekoliko proizvođača. Pre izvesnog vremena na mom imanju je boravio jedan proizvođač iz Vladičinog Hana koji želi time da se bavi. Imao je priliku da vidi o kakvoj biljci je reč i kako se uzgaja. Iskreno se nadam da će biti uspešan u ovom poslu i ostvariti se na tržištu", kaže korbevački proizvođač.

Po žbunu od jednog do 1,5 kg cvetova

Zadovoljstvo zbog odlično negovanog zasada lavande i dobrog prinosa nije krila ni savetodavac za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno stručnoj službi Nada Lazović Đoković koja kaže da prinos ove biljke po hektaru može biti veliki tek u trećoj godini od sadnje.

"U prvoj godini sadnje, prinos je praktično zanemarljiv dok se njena puna isplativost postiže oko tri godine nakon formiranja zasada. Jedna dobro formirana plantaža, daje visoke i baš dobre prinose prosečno oko šest do osam godina od prve sadnje", kaže Lazović Đoković i dodaje da rodnost lavande po svakom žbunu iznosi oko jednog do 1,5 kg cvetova, a ako se po jednom hektaru zasadi i do 20.000 sadnica po hektaru prinos i isplativost su vrlo dobri.

Inače, kod hibridne lavande koja se dobija od sadnica iz "sterilnog" semena, to je oko 10.000 sadnica.

Po žbunu bude i preko kilogram cvetova

Kada je reč o prikupljanju semena, savetodavac kaže da njegovo neravnomerno sazrevanje u usevu i pojedinačnim biljkama zahteva određivanje momenata žetve.

"Smatra se da bi žetvu trebalo obaviti 30 - 35 dana od faze mlečne zrelosti semena. U našim uslovima to je period avgust, septembar", kaže savetodavac za ratarstvo i dodaje da se žetva semena u našim uslovima obavlja dvofazno, a prinos dorađenog semena je od 40 do 60 kg/ha.

Ona takođe podseća da održavanje zasada obuhvata i orezivanje biljaka svake godine odmah nakon cvetanja. Lavandi je potrebno oko tri godine da dostigne punu visinu, a puno cvetanje zasada se očekuje između druge i pete godine.


Tagovi

Berba lavande Orezivanje žbuna Nada Lazović Đoković Goran Tasić Prinos cvetova Uzgoj lavande


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.