Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 29.03.2020. 07:30

Koje sobne biljke čiste vazduh i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Sprovedene su dve studije o tome koliko je sobnih biljaka u prostoriji dovoljno kako bi vazduh bio čistiji. Saznajte i koje su to biljke.

Foto: Martina Popić
  • 3.426
  • 97
  • 0

Sobne biljke su već odavno poznate po tome da prečišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru. Još davne 1989. godine NASA-ina studija je otkrila da mnoge biljke mogu ukloniti toksične materije iz vazduha kao što je formaldehid, benzen, amonijak. 

Veličina lišća utiče na prečišćavanje vazduha

Bil Volverton, NASA-in naučnik koji je sproveo ovo istraživanje došao je do broja biljaka u prostoriji koje su dovoljne za čistiji vazduh. On preporučuje najmanje dve biljke normalne veličine na oko devet metara kvadratnih. Iako, što je biljka veća, to je bolje jer na prečišćavanje vazduha utiče veličina lista, odnosno proces fotosinteze. 

Još jedna studija od strane Hort Inovejšona otkrila je da i jedna biljka u prosečnoj prostoriji od 20 m2 poboljšava kvalitet vazduha za 25 odsto. Dve biljke su donele poboljšanje vazduha za čak 75 odsto, a više biljaka daje bolje rezultate. U većoj prostoriji od 64 m2 (dvosoban stan) bilo je potrebno 16 biljaka da osiguraju 75 odsto poboljšanje kvaliteta vazduha, a 32 biljke su dale najbolje rezultate. Naravno, sve to zavisi od njihove veličine i kako je već ranije spomenuto, veličine listova. Takođe, u pročišćavanju pomaže i supstrat iz teglice ili posude za cveće.

Zlatna puzavica i filadendron prečišćavaju formaldehid

Iako se veruje da sve biljke deluju korisno, istraživači su otkrili nekoliko njih koje deluju efikasnije. Na primer, zlatna puzavica i filadendron su odlični prečišćivači vazduha kada je reč o uklanjanju formaldehida, bezbojnog gasa koji se oslobađa iz lepka i smole, pogotovo na pločama iverica i drugih drvenih proizvoda. Formaldehid takođe emituju dim cigarete i lak za nokte kao i pene za izolaciju, karton, papir i slično.

Zeleni ljiljan staviti u blizinu plinskih peći

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) smatra se jednom od najprilagodljivijih sobnih biljaka i najlakšim za uzgoj, a dobra je i za uklanjanje formaldehida kao i ugljen monoksida, benzena i ksilena. Kako piše gardeningknowhow, za ovu biljku se preporučuje da se stavi u prostoriju s kaminom, plinskim pećima i šporetima.

Koje ukrasne biljke je najbolje imati u domu i u neposrednom okruženju?

Spatifilum i hrizanteme pomažu u uklanjanju tetrahloretilena, odnosno jedinjenja koji se koristi u razređivačima, lepkovima i sredstvima za hemijsko čišćenje.

Areka (Chrysalidocarpus lutescens) pruža i dodatnu korist jer povećava vlagu vazduha.

Osim navedenih, biljke koje pročišćuju vazduh su i paprati, bambus, dracena, svekrvin jezik, fikus i slično.


Tagovi

Sobne biljke Biljke prečišćivači vazduha Fotosinteza Bolji vazduh Zeleni ljiljan Zlatna puzavica Filadendron Formaldehid


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]