Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obična borovnica
  • 08.11.2017. 18:30

Kleka kao apoteka

Klekine bobice su zbog svoje lekovitosti idealne za upotrebu tokom zimskih meseci.

Foto: MAKY_OREL / Pixabay
  • 12.551
  • 68
  • 0

Kleka Juniperus communis raste na brdovitim i planinskim predelima, a veoma je cenjena u narodnoj medicini. Poznata je i pod nazivima: klekovača, klekinja, venja, fenja, kadik, brinj, resnica, smreka, smrika, obična borovnica, borovica, smrča.

Kleka je četinarski grm, koji naraste u visinu od pola metra do sedam metara. Lako se prepoznaje po igličastim listovima. Iz jedne osnove izrastaju tri iglice (lista). Najcenjeniji su plodovi kleke.

Cela biljka je lekovita

Od kleke se u narodnoj medicini najčešće upotrebljavaju bobice, ali je čitava biljka lekovita. Kleka je dvodoma biljka, u pazušcima listova se razvijaju muški i ženski cvetovi. Cveta tokom aprila i maja. Muški cvetovi su žute boje, dok su ženski cvetovi zeleni. Plodovi dozrevaju tek druge godini tokom jeseni. Nezreli plodovi su zeleni, a zreli su tamnoljubičasti, prekriveni pepeljkom poput ploda šljive.

Sušenje i korišćenje

Zreli plodovi su mesnati i beru se tokom jeseni. Sušenje se obavlja u tankom sloju na mestu sa dobrom ventilacijom i uz često prevrtanje. Konzumiraju se isključivo crni plodovi. Plod kleke se koristi u gastronomiji Evrope i Indije. Alpski narodi kleku koriste u jelima od kiselog kupusa i mesa, posebno kada je u pitanju meso divljači.

Osim ploda kleke - bobe, koriste se mlade iglice i mlade grančice, koje se beru od aprila do juna. Grančice kleke se suše i čuvaju se na tamnom, suvom i hladnom mestu.

Samo drvo kleke je podesno za rezbarenje i izradu nameštaja. Odlikuje se lepom bojom drveta.

Lekovitost kleke

Lekovitost kleke poznata je od davnina. Ona je diuretik, pomaže kod oteklih nogu, prehlade, astme, kašlja, virusnih infekcija, kod problema sa digestivnim traktom, čisti organizam od nagomilanih otrova, podstiče znojenje, izlučivanje urina, čisti krv i jetru, poboljšava apetit.

Spisak oboljenja kod kojih pomaže kleka je mnogo duži. Pomaže i kod oboljenja bubrega, mada se ne sme koristiti u preteranim količinama, jer može dovesti do kontraefekta. Trudnice bi trebalo da izbegavaju kleku.

Kao sve biljne lekove i kleku koristite uz konsultacije sa vašim lekarom.

Čaj od bobica

Za pripremu ovog čaja uzimaju se osušene, smrvljene bobice i preliju sa vrelom vodom. Nakon pet minuta čaj se procedi. Tokom dana bi trebalo popiti tri šolje ovog čaja, kako bi se podstakla razmena materija u organizmu i ispoljio efekat dejstva kleke.

Tinktura od kleke

100 g samlevenih bobica preliti sa 0,5 l nekog alkohola (rakija ili konjak). Ovako potopljena kleka ostaje četiri do pet dana, a nakon tog perioda, kada kleka omekša, sadržaj procediti.

Tokom nedelje tikntura se uzima jednom ili dva puta, u količini 15 do 20 kapi dnevno. Konzumira se sa šećerom, vodom, u čaju ili supi.

Najviše se cene bobice kleke

Klekovača - rakija od kleke

Potrebno je pripremiti prozirnu staklenu bocu u koju ubacimo 15 plodova kleke i prelijemo sa 1l rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno protresti bocu. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.

Prava klekovača se dobija kada se plodovi kleke koriste sa plodovima šljive ili se dodaju u meku rakiju. Specifičan ukus rakije se postiže pažljivom destilacijom.

Rakija se koristi i za obloge kod bolnih zglobova, artritisa, gihta.

Vino od kleke ili klekina turšija

Ovo lekovito vino se priprema od 20 kg klekinih bobica, koje se očiste od nečistoća i operu, 20 kg svežih plodova kruške (najbolje je uzeti plodove stare sorte kruške takiše). Plodovi se smeste u veće bure i preliju sa 100 l vode. Čuva se u prostoriji sa sobnom temperaturom. Bure nije potrebno hermetički zatvoriti, kako bi se razmena gasova vršila slobodno. Prekriti ga krpom. Posle osam dana vrši se pretakanje. Nakon pretakanja sačeka se još desetak dana kako bi se slegao talog i piće je spremno za upotrebu. Kada god se određena količina odlije, možemo doliti čistu vodu.

Osim bobica kleke i divlje kruške, kod pripreme ovog vina (voćne turšije) možemo dodati divlje jabuke, plodove šipka.

Ovo vino pomaže kod problema sa stomakom, kod opstipacije, neredovnog mokrenja, hemoroida, podiže imunitet.

Kompot za bolje varenje hrane i jačanje apetita

Kompot se dobija kada se plodovi kleke skuvaju sa šećerom. Kompot se pije, a plodovi se pojedu.

Foto: MAKY_OREL / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić