Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kale
  • 06.03.2021. 16:00

Kala - prefinjeni cvetovi za zatvoreni i otvoreni prostor

Razmnožava se u proleće, deljenjem rizoma. Tokom vremena, kala će formirati grupe rizoma koji se vrlo lako mogu podeliti na manje delove. Setva semena je takođe moguća, ali nije uobičajena.   

Foto: Depositphotos/wollertz
  • 977
  • 30
  • 0

Kala (Zantedeschia sp.), poreklom je iz južne Afrike. Njeni spektakularni cvetovi bogatih boja oduševljavaju svojom prefinjenošću. Dugog su cvetanja i blago slatkastog, ugodnog mirisa, pa su vrlo popularni u aranžmanima, posebno u venčanim buketima.

Njen dolazak u Evropu nije tačno preciziran, ali prve ilustracije kale iz pariškog kraljevskog vrta datiraju iz XVII veka. Cvetovi su karakterističnog izgleda za porodicu Araceae. Brakteja, list u čijem se pazuhu nalazi cvet, okružuje ga u belo žuti klip. Cvetu u širokoj paleti boja, od bele, svetlo roze do tamno bordo boje, dok se hibridi pojavljuju u dramatičnim bojama od žute, narandžaste do crne. Listovi su sabljasti, sjajni i glatki. Biljka kale naraste između 30 do 75 cm.

Uzgoj na otvorenom

Pogoduje im uzgoj na osunčanom mestu ili u polusenci. Odgovara im humusom bogato tlo, dobre drenaže. Zemljište treba održavati vlažnim, ali i paziti da ne dođe do truljenja korena. Nisu naročito zahtevne, te su idealne za močvarne bašte, ali mogu početi da trule kod jako vlažnog zemljišta. Mogu se saditi pored baštenskih jezeraca ili u saksije. Idealna temperatura za njih je oko 26°C. Kod temperatura nižih od 10°C, biljke prelaze u stadijum mirovanja. U toplijim područjima, kala može preživeti zimu, ali u hladnijim, rizome treba izvaditi i posaditi ponovno na proleće.

Ko je Ruža među kalama?

Vade se pre prvog mraza, a čuvaju na temperaturi između 10 do 15°C, na suvom i tamnom mestu. Rizomi se sade tek nakon što prođe opasnost od mraza, pa se iz tog razloga može tretirati kao jednogodišnja biljna vrsta. Sade se na 10 cm dubine i 30 cm razmaka, a zatim ih je potrebno zaliti. Preporučuje se malčiranje, kako bi se sprečio rast korova i sačuvala vlažnost zemljišta. Dve nedelje nakon sadnje, trebalo bi da se pojave prvi izdanci. Zavisno od kultivara i vremena sadnje, cvetanje bi trebalo biti nakon 12 do 16 nedelja.

Cveta sredinom leta i rane jeseni, a traje oko tri do osam nedelja. Razdoblje zavisi od temperature, varijeteta i količini osvetljenja. Tokom cvetanja, kala se prihranjuje sporo otpuštajućim đubrivom. Potpuno otvoreni cvetovi režu se makazama ujutro ili popodne, a mogu dugo ostati u vazi, do oko dve nedelje. Nakon cvetanja, uklonite uvenule cvetove, a listove ostavite. Time će se fotosintezom sakupiti dovoljno sunčeve energije za pretvaranje u hraniva u rizomu za iduću sezonu.

Razmnožava se u proleće, deljenjem rizoma. Tokom vremena, kala će formirati grupe rizoma koji se vrlo lako mogu podeliti na manje delove. Setva semena je takođe moguća, ali nije uobičajena.   

Uzgoj u zatvorenom

Nega kale u zatvorenom je slična kao i na otvorenom. Rizomi se sade u rastresit i ocedni supstrat, bogat hranivima. Njegova vlažnost treba biti konstantna, jer se supstrat u posudama brže suši u odnosu na zemlju na otvorenom. Pripazite na pojavu vaši i tripsa. Prihrana treba biti tokom cvetanja kako bi se stimulisao rast cvetova. U jesen smanjite količinu zalivanja i omogućite biljci da uvenu listovi, pa uklonite uvenule cvetove. Time će se rizom dovesti u stadijum mirovanja, koji treba trajati par nedelja. Krajem zime, posadite rizome u supstrat uz redovno zalivanje kako bi se podstakao novi rast.

Kada primetite da je posuda pretesna, tada je vreme za presađivanje. To se može opaziti i tako što biljke u takvim uslovima teže napreduju. Nakon presađivanja, supstrat održavajte vlažnim.

Kala je otrovna za ljude i kućne ljubimce, ukoliko dođe do gutanja njenih delova. Simptomi trovanja su iritacija usta, teškoće sa gutanjem i povraćanje, pa je u tom slučaju potrebno posetiti lekara odnosno veterinara.


Tagovi

Kala Zantedeschia sp. Jednostavan uzgoj Rizomi


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.