Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosiljak
  • 01.10.2017. 17:00

Kako sačuvati bosiljak za zimu?

Bosiljak možete da osušite, zamrznete, napravite pesto, ulje. Ili ga jednostavno presadite u veću saksiju, pa stavite na prozorsku dasku.

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.709
  • 120
  • 0

Bosiljak koji držite na balkonu ili zaštićenom mestu u bašti, lako ćete sačuvati za zimu. Ali uradite to što pre, jer bi zbog magle i preniskih temperatura mogao uvenuti i potamniti. Možete ga sačuvati u nekoliko oblika.

Sušeni bosiljak

Malo ga usitnite i raširite u tankom sloju na podlogu (tacnu, tepsiju) na koju ste stavili krpu ili papirnu salvetu. Ostavite u hladu, na prozračnom mestu. Okrećite ga nekoliko puta. Kada je potpuno suv, možete ga još usitniti ili u listićima spremiti u staklenu posudu.

Zamrznuti bosiljak

Bosiljak možete naseckati i staviti u vrećicu ili plastičnu posudu, pa u zamrzivač. Možete ga usitnjenog staviti u posude za led i tako zamrznuti. Kad vam treba, izvadite kockicu i ubacite u jelo.

Sačuvajte bosiljak u nekoliko oblika tokom zime

Pesto (sos) od bosiljka

Ovo je talijanski sos od bosiljka, belog luka, pinjola, parmezana i maslinovog ulja. Ako nemate pinjole, možete ih zameniti drugim orašastim plodovima ili semenkama suncokreta, bundeve i slično. Naravno, možete ubaciti i drugo začinsko bilje.

Potrebne su vam 3 do 4 šolje listića bosiljka, 3 čena belog luka, 100 g parmezana, 20 g pinjola, 1 do 1,5 dcl maslinovog ulja i kašičica soli.

Za pripremu možete koristiti avan ili blender. Ako koristite avan, prvo izgnječite bosiljak sa soli, pinjolima i belim lukom. Dodajte parmezan i dolivajte ulje koliko je potrebno. Ako koristite blender, izmiksajte prvo bosiljak, sol, beli luk i pinjole, dodajte parmezan i maslinovo ulje, dok se ne poveže.

Ulje od bosiljka

Potreban vam je stručak bosiljka, 2 decilitira maslinovog ulja i malo soli.

Bosiljku otrgnite listove i stavite ga u kipeću vodu, koju ste posolili. Neka kuva dva minuta. Pripremite posudu sa hladnom vodom u koju ste stavili led i u nju ubacite vrele listove bosiljka. Neka u toj vodi stoji minut.

Izvadite ga, ocedite i stavite u blender sa uljem. Izmiksajte i prelijte u bocu. Držite u frižideru.

Bosiljak voli sunce

Bosiljak na prozorskoj dasci

Ako ste odlučili da imate sveži bosiljak tokom cele zime, presadite ga u veću posudu, sa novom zemljom. Možete koristiti kupovnu organsku zemlju pomešanu sa zemljom sa krtičnjaka.

Bosiljak držite u prostoriji u kojoj nije prehladno i na prozoru gde će biljka imati najmanje pet sati sunčeve svetlosti. Neka ne bude na promaji. Bosiljak ima plitak koren, pa ga je potrebno često zalivati. Ne činite to hladnom vodom, jer ćete ga tako šokirati. Neka voda bude sobne temperature. Jednom mesečno ga možete pođubriti sa malo organskog đubriva. Režite vrhove bosiljka, a on će puštati izbojke sa strane.

Foto: Maja Celing Celić


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]