Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje sukulenata
  • 17.10.2019. 07:30

Kako razmnožiti sukulente iz većih i starih listova

Atraktivni sukulenti lako se razmnožavaju iz listova. Evo uputa kako povećati kolekciju ili uzgojiti sjajan poklon.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 14.244
  • 257
  • 0

Sukulenti su vrlo zahvalno sobno bilje. Ne traže puno pažnje, niti puno vode, tek više sunca pa će odlično uspijevati na prozorskim daskama i osunčanim mjestima. 

Sukulentne biljke spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijen. Većina ih ima voštani zaštitni sloj na stabljici i lišću, što također pomaže sačuvati vlagu. 

U sukulentne biljke spadaju kaktusi, agave, čuvarkuće i drugi. Jedan od najpopularnijih je, takozvano, drvo novca koje, kako mu i ime kaže, privlači pozitivnu energiju i bogatstvo. 

Uzgojite drvo novca za kojega kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Bilo to istina ili ne, radi se o atraktivnim biljkama koje se vrlo lako može razmnožiti. Možda ste i sami primijetili da je listić koji je otpao slučajnom nepažnjom ili zbog nestašne mačke, pustio korjenčiće u zemlji. 

Zašto ga onda ne biste razmnožili i poklonili prijateljima, rodbini ili jednostavno povećali svoju kolekciju. 

Prvo vam je potrebna zemlja, a najbolja je mješavina zemlje za kaktuse i perlita, u omjeru "pola pola". U slučaju da nemate perlit, poslužit će i samo zemlja za kaktuse. Za razmnožavanje će vam poslužiti bilo koja posuda (plastična kutija od sladoleda ili kakva druga posuda koju ćete na taj način reciklirati). Zemlju lagano poškropite, ali ju nemojte natopiti. 

Uzmite samo jedre listiće (pune vode, ne smežurane) i položite ih na pripremljenu zemlju. Nemojte ih zagrtati zemljom. Za nekoliko dana, primijetit ćete kako su pustili korjenčiće. Jednom tjedno ih poprskajte vodom, a korijen će se širiti. Ponekada će se korijen pojaviti na rezu, a nekada će se pojaviti i korijen i mala biljčica. 

Kada se dovoljno razgranalo, list s korijenom lagano zagrnite zemljom ili posadite u drugu, manju posudicu u koju ste stavili istu mješavinu zemlje, a kasnije će poslužiti kao dekorativan poklon. I dalje zalijevajte nekoliko puta tjedno, ovisno o vlazi u zraku, ali s vrlo malo vode. Ako je zrak presuh, zalijevajte tri puta tjedno.

Ako ste sve posadili u veliku posudu, lako ćete kasnije presaditi u neku drugu. 

Nakon što su se lijepo ukorijenili, na vrh zemlje možete staviti kamenčiće koji će zadržavati vlagu i izgledati vrlo atraktivno. 


Tagovi

Razmnožavanje sukulenata Razmnožavanje listom Uzgoj sukulenata Drvo novca Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]