Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 24.03.2023. 07:30

Kako posaditi ukrasnu dunju?

Sadnja se obavlja u proleće sadnicama starim od tri do pet godina. Možemo je razmnožiti i reznicama, semenom i podelom žbuna.

Foto: Ranka Vojnović
  • 555
  • 55
  • 0

Svakog proleća možemo primetiti prelepe cvetove ukrasne dunje Chaenomeles speciosa koja cveta zajedno sa prvim cvećem, visibabama, jagorčevinama, ljubičicama. Potiče iz Japana i Kine, a na evropski kontinent je doneta krajem 18. veka.

Uzgaja se u formi drveta, koje može dostići visinu do tri metra, ili žbuna, visine jedan do dva metra. Boja cvetova može biti bela, crvena, roze. Imaju prečnik tri do četiri centimetara. Period cvetanja traje 10 do 14 dana, a počinje od početka marta. Kasne sorte cvetaju do juna. Grane su prijatne crvenosmeđe obojenosti. Uglavnom imaju trnje. Plod je sitan, tvrd i podseća na plod prave dunje.

Voli osunčana mesta

Sadi se kao pojedinačno drvo ili žbun i kao ukrasna živa ograda. Njeno trnje će sprečiti prolaz životinja. Izuzetno je fotofilna biljka, zahteva osunčanu lokaciju. U suprotnom postaje kržljava i formira manje cvetova. Odgovaraju joj južne pozicije zaštićene od vetra. Otporna je na niske temperature. Od ostalih vrsta podnosi jabuke i kruške, ali je najbolje posaditi dalje od drugih stabala i žbunova.

Sadnja se obavlja u proleće sadnicama starim od tri do pet godina. Potrebno je iskopati rupu dubine 80 cm i prečnika 50 cm. Odgovaraju joj drenirana, kisela do neutralna zemljišta. Dodaje se đubrivo, najbolje organsko kao što je humus. Dobro je dodati drveni pepeo jer joj je potreban kalijum. Prilikom zatrpavanja posađene sadnice obratite pažnju na korenov vrat. On treba da je u nivou površine zemljišta.

Rezidba ukrasne dunje

Osim sadnje sadnicama, možemo je razmnožiti reznicama, semenom i podelom žbuna.

Rezidba se obavlja posle cvetanja. Tada stimuliše rast novih prirasta koji će biti nosioci cvetanja sledećeg proleća. Ako ne želite da se žbun ukrasne dunje proširi redovno uklanjajte izdanke iz osnove.


Tagovi

Ukrasna dunja Chaenomeles speciosa Kako posaditi Ukrasni žbun Cvetna živa ograda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]