Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tropsko voće
  • 03.02.2019. 17:00

Kako da zasadite ananas u kućnim uslovima?

Kada se prvi plodovi budu pojavili, nemojte biti nestrpljivi, jer tek kada plod od žute počne da dobija braonkastu boju zreo je za branje.

Foto: Pixabay/ benscherjon
  • 13.202
  • 94
  • 0

Ukoliko uživate u ukusu egzotičnog voća ili biste voleli  da ga negujete u saksiji ili bašti donosimo vam korisne savete kako da uzgajate egzotični ananas. Nije teško, a ako budete pratili smernice, kroz dve godine moći ćete da uživate u "domaćem" ananasu.

Posadite ananas u saksiju i biće vam mnogo lakše da ga održavate

Prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da na pijaci ili u megamarketu kupite zreo i nešto krupniji ananas. Zatim ga dobro operate i odsecite vrh, a ostatak ili pojedite ili ga stavite u frižider.  Deo, sa lišćem koji se nalazi na gornjem delu biljke stavite u posudu sa vodom i sačekajte da pusti korenčiće. Kada ste načinili prvi korak, neophodno je da nabavite adekvatnu saksiju ili mesto u bašti gde će vaš novi mezimac bez prepreka rasti i bujati.  Pošto je reč o tropskom voću trebalo bi da znate da ananas ne podnosi niske temperature i da one negativno utiču na njegov rast. Ako ga posadite u saksiju biće vam mnogo lakše da ga održavate, jer je u stanu mnogo toplije nego u bašti.  Ipak, ukoliko želite da ga gajite u bašti, naša preporuka je da ga takođe zasadite u saksiju koju ćete tokom zimskih meseci unositi u kuću. 

Prve plodove možete da očekujete tek za dve do tri godine

Nakon što je ananas pustio žilice odnosno korenčiće u vodi, saksiju napunite zemljom i stavite deo ananasa sa korenom, prekrijte koren srednjim slojem zemlje i redovno ga zalivajte. Pošto je veći deo posla završen, sada je bitno da budete strpljivi, jer ćete tek posle godinu dana videti prave rezultate u rastu biljke, dok prve plodove možete da očekujete tek za dve do tri godine. Kada se prvi plodovi budu pojavili, nemojte biti nestrpljivi, jer tek kada plod od žute počne da dobija braonkastu boju zreo je za branje. 

Biljka rađa u proleće, ali tada počinje i da propada

Ananas cveta u periodu između njegovih 10 i 20 meseci. Ako želite da imate i plod, znajte da mu treba dosta svetlosti i toplote. Biljka rađa u proleće, ali tada počinje i da propada, ali  nije smak sveta, jer se na biljci pojavljuju 2 do 3 mladice koje mogu poslužiti za rasađivanje. Kad listovi potpuno uvenu, a to kroz dve godine, mlade biljke odvojite i ponovo ih zasadite, ne bacajte čuperke listova, već i njih iskoristite za sadnju. Bilo bi poželjno da biljku tokom rasta presadite dva puta, pre nego što dostigne svoju punu veličinu. Prvi put se presađuje oko tri meseca po razvijanju mladice, a drugi put kada navrši godinu dana. Saksija ne treba da bude prevelika ali mora da ima dobru drenažu.

Mladu sadnicu držite na toplom

Najlakše je razmnožavanje čuperkom listova od svežeg ploda ananasa. Čuperak treba odrezati zajedno sa oko 2 santimetra debelim slojem mesa. Zatim otkinite nekoliko donjih listova, a čuperak ostavite par dana da se osuši. Kada niknu mladice pažljivo ih prebacite na dno saksije stavite drenažni sloj, pa u jednakoj srazmeri sipajte mešavinu treseta i peska. Mladice stavite u saksiju i učvrstite kompostom da bi deo ploda bio pokriven. Sadnicu zalijte sa puno vode i zaštitite je, tako što ćete je pokriti plastičnom kesom. Mladu sadnicu držite na toplom, a idealna temperature je oko 24 stepena.  Svakog dana, na 5 do 10 minuta skinite kesu i izluftirajte biljku. Zemlja bi trebalo da je stalno vlažna. Kesu možete da sklonite kada se u sredini čuperka jave novi listovi. Razmnožavanje iz semena, na našim prostorima nije moguće.


Tagovi

Sadnja Uzgoj Izdanci Gajenje Ananas Egzotično voće


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.