Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastronomija
  • 12.08.2017. 20:00

Jestivo cveće za šarenilo na tanjiru

Predstavljamo vam pet cvetnica koje će osvežiti vašu trpezu!

Foto: George Groutas / Flickr
  • 1.451
  • 28
  • 0

Da li ste ikada poslužili cveće na svojoj trpezi? Ako niste, možda ćete poželeti da isprobate kada pročitate ovaj tekst! Ovih pet cvetnica cvetaju tokom celog leta, pa bi ih trebalo uvrstiti u vrt ili posejati u saksije na balkonu.

Dragoljub

Njegovi listovi i cvetovi bogati su vitaminima. Cvetove treba redovno brati, kako bi biljka bila bujna. Ne smeta mu sunce, a jednom mesečno je potrebna prihrana. Odlično uspeva kada se seje.

Cvetove dragoljuba pomešajte sa zelenom salatom, dodajte u turšiju, a iseckane listove pospite po hlebu namazanom puterom.

Kadifica

Odlično uspeva na svakoj vrsti zemljišta, a neophodno je redovno zalivanje. Cveta do prvih mrazeva. Odlična je za organske bašte, jer njen miris odbija puževe i štetočine. Voli sunce i hranljivo zemljište.

Cvetovi kadifice su ukusan dodatak letnjim salatama.

Viola

Viola ima plitak koren i treba je štititi od prevelike vlage. Otporna je i lepo raste u senci ili na suncu. Zahteva hranljivo zemljište. Važno je uklanjati precvetale cvetove. Može da se poseje tokom jula i avgusta, a kada nikne treba je rasaditi.

Violu dodajte salatama i poslužite uz jagode.

Kamilica

Može da se poseje u rano proleće ili u jesen. Odgovaraju joj neutralna zemljišta, sunčane pozicije i mineralna prihrana. Tokom leta neprestano cveta, a bere se kada su latice napola otvorene.

Isprobajte kamilicu uz krastavce ili dinju.

Slez

Pitomi slez se seje od maja do jula, a cveta od jula do septembra. Voli sunčana i topla staništa, zaštićena od kiše. Mora redovno da se zaliva i snabdeva hranljivim materijama. Potrebno ga je orezati odmah posle cvetanja.

Poslužite slez uz salate.

Jestivi cvetovi biće odlično predjelo, ako ga poslužite uz nanu, peršun i vlašac, sa malo bibera i soli.

Foto: George Groutas / Flickr


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u celom svetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali je intenzivno ne treba uzgajati duže od dve godine. Obiluje aktivnim... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Jestivo cveće Salata Slez Kadifica Viola Kamilica Dragoljub


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃