Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagorčevina
  • 09.02.2017. 18:30

Jagorčevina - ukras i lek

Upadljivi cvetovi jarkih boja čine jagorčevinu atraktivnom u toku zime i ranog proleća. Kao lek iz prirode, cenjena je i narodnoj medicini.

Foto: Tracy Hunter, Tony Sutton, Cristina / Flickr
  • 16.794
  • 733
  • 0

Kao jedan od vesnika proleća, jagorčevina svojim cvetom na livadama simbolizuje pobedu nad zimom. U narodu se za nju kaže da je "ključ koji otvara vrata proleća". Njen latinski naziv je Primula acaulis i izveden je od reči primus, što znači prvi i odnosi se na rano cvetanje. U narodu je još poznata i kao jaglac, jaglika, primula.

Raznolikost boja i oblika

U prirodi jagorčevina raste na livadama, proplancima i šumama, od marta do maja, ali zbog ljudskog nemara - prekomernog i nepravilnog branja, danas je značajno proređena i može da se nađe veoma malo njenih prirodnih staništa.

Međutim, danas se jagorčevina uzgaja kao hortikulturna biljka, sa više stotina pripitomljenih vrsta, varijeteta i hibrida, koji se razlikuju po boji, obliku i periodima cvetanja. Uglavnom se radi o trajnicama niskog rasta, od 10 do 30 cm visine, sa izraženim cvetovima jarkih boja. Po pitanju nege je nezahtevna, a u zavisnosti od vrste, može se uzgajati gotovo svuda, u dvorištu, na terasi ili u sobi.

Pobeda nad zimom

Zimootporna biljka

Jagorčevina je zimootporna biljka kojoj hladnoća i umereni mraz ne štete. Razmnožava se semenom od februara do juna, ili deljenjem bokora, nakon precvetavanja. Za sadnju su pogodni polusenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gde će u toku cvetanja dobijati dovoljno svetla, a kasnije, kad precveta i nastupi period mirovanja, imaće hladovinu i vlagu.

Zemlja u kojoj je posađena jagorčevina mora da bude propusna i umereno vlažna. Za gajenje u saksiji potrebna je posuda većih dimenzija, sa dobrom drenažom. Kako listovima jagorčevine ne prija kvašenje i orošavanje, idealno je zalivati zemlju oko biljke.

Prihranjuje se tečnim mineralnim đubrivom za cvetnice od oktobra do početka cvetanja. Da bi pojava novih cvetova bila brža, potrebno je redovno uklanjati one precvetale.

Sobne jagorčevine

Kao saksijske kulture u zatvorenim prostorima, koje svojim živim bojama unose duh proleća, jagorčevine su odličan izbor za podprozorske daske i svetle i prohladne prostorije. Najbolje će napredovati u prostoriji sa jutarnjim suncem, na temperaturi od pet do 18°C. Osetljive su na nagle promene temperature. Za sobne prilike gaji se manji broj vrsta, kao što su: Primula obconica, Primula sinensis, Primula malacoides, Primula grandiflora.

Lekovitost

U narodnoj medicini jagorčevina zauzima značajno mesto. U lekovite svrhe koriste se Primula veris i Primula elatior, čiji su sastav, dejstvo i upotreba isti. Upotrebljavaju se koren, listovi i cvetovi, u svežem i sušenom obliku. Koren se vadi u početnoj fazi cvetanja ili u jesen, a sadrži triterpenske saponine, fenolne glikozide i hinone. Listovi se beru dok biljka cveta i bogati su vitaminom C. Cvet sadrži saponozide, flavonoide i enzime.

Većina nas je, i to po preporuci lekara, bar jednom u terapiji koristila čaj ili sirup od jagorčevine. Naime, ona je najpoznatija kao prirodni ekspektorans, odnosno lek za iskašljavanje, jer razređuje sekret iz pluća i grla i olakšava njegovo izbacivanje iz organizma. Najčešče služi za izradu pomoćnih lekovitih sredstava za lečenje disajnih puteva, posebno kod dece. Pored blagotvornog dejstva na respiratorne organe, jagorčevina ulazi u sastav različitih biljnih mešavina koje se koriste kod nervne uznemirenosti, nesanice, migrene, slabosti srca, cirkulacije krvi.

U narodnoj medicini jagorčevina zauzima značajno mesto

Kod upotrebe jagorčevine postoje i izvesna ograničenja, jer su u retkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe organa za varenje. Takođe, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjena dejstava.

Foto: Tracy Hunter, Tony Sutton, Cristina / Flickr


Povezana biljna vrsta

Primula

Primula

Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Jagorčevina Primula Jaglac Cvet Vesnik proleća


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar