Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja cveća
  • 24.05.2020. 12:00

Holandija zabeležila manji pad izvoza cveća u martu - Italija drastičan

Iako je u januaru 2020. godine izvoz ukrasnog bilja zabeležio porast za 10 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, već se u januaru taj podatak smanjio za tri odsto što je bilo jako čudno jer je to mesec u kome se uvek kupuje i isporučuju najviše cveća.

Foto: JumpStory
  • 222
  • 6
  • 0

Holandsko centralno odeljenje za statistiku obavestilo je da je vrednost izvoza ukrasnog bilja u martu 2020. godine pala za čak 22 odsto, a najveće smanjenje odnosi se na Italiju, zemlju kojoj je pandemija nanela velike štete.

Iako je u januaru 2020. godine izvoz ukrasnog bilja zabeležio porast za 10 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine, već se u februaru taj broj smanjio za tri odsto što je jako čudno, jer je to mesec u kome se uvek kupuje i isporučuje najviše cveća, piše Gabot.

Drastičan pad izvoza za Italiju

Najveći pad ukrasnog bilja zabeležen je kod onoga rezanog i to za 26 odsto, dok je izvoz biljaka iz saksija smanjen za 18 odsto, a lukovica 25 odsto.

Prema vladinim podacima, Holandija ima 44 odsto udela u svetskoj trgovini cvetnim proizvodima i 77 odsto udela u proizvodnji cvetnih lukovica, a vrednost izvoza prošle godine bila je 9,5 milijardi evra.

Holanđani uništavaju cveće - lukovicama lala hrane krave

Najmanji pad izvoza u martu Holandija je zabeležila u Ujedinjenom Kraljevstvu - iznosio je 13 odsto, dok je najveći pad, moglo bi se reći čak i drastičan, zabeležen za Italiju i to čak 61 odsto. Ni SAD kao i Švajcarska nisu dobro prošle, njihov je zajednički izvoz cveća iz Holandije pao za 33 odsto.

Nemačka u 2019. daleko najvažniji kupac

U 2019. godini, Nemačka je bila daleko najveći potrošač ukrasnih biljnih proizvoda (vrednost 2,6 milijardi evra), a slede je Velika Britanija (1,1 milijarda evra), Francuska (jedna milijarda evra), Belgija (0,5 milijardi evra) i Italija (0,4 milijardi evra).

Od ukupnog uvoza cveća u Nemačku, 42 odsto je bilo rezano, 48 odsto ono iz kaljeva, a 10 odsto se odnosilo na lukovice. U Italiju se najviše uvezlo cveća iz saksija, čak 52 odsto, dok je rezano cveće učestvovalo sa 31 odsto, a 17 odsto činile su lukovice.

Sa 650 milona evra nadoknađuju štetu u baštovanstvu i gajenju krompira

Podsetimo, zbog epidemije, Holandski cvećari bili su prisiljeni čak i da uništavaju svoje cveće, a lukovicama lala hranili su domaće životinje.

"Virus korona je katastrofa za holandsku industriju cveća, 85 odsto prometa na našem tržištu više nema", rekao je Mihel van Šie, iz zadruge "Royal Flora Holland".

Takođe, zbog velikih gubitaka, EK je utvrdila program u vrednosti 650 miliona evra koji će holandskim kompanijama u sektoru baštovanstva, ali i uzgoja krompira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani s padom potražnje za njihovim proizvodima.


Tagovi

Holandija Izvoz Cveće Italija Nemačka Lala Lukovice Rezano cveće


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.