Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvena knjiga flore Srbije
  • 16.04.2018. 18:00

Gorocvet - jedna od najugroženijih biljaka opstaje na pašnjacima

Gorocvet je jedna od najugroženijih vrsta, čija staništa ugrožavaju preoravanje stepa, erozija, zagađenja poljoprivrednim hemikalijama i seča šuma.

Foto: Pixabay / Vikino
  • 4.988
  • 24
  • 1

Gorocvet (Adonis vernalis) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije ljutića, čije je jedno od najvećih staništa selo Velebit, na severu Bačke. Ova biljka je u Vojvodini pod režimom zaštite od 1978. godine, jer je jedna od najugroženijih vrsta, i nalazi se u Crvenoj knjizi flore Srbije. Cveta od marta do maja, a nazivi pod kojima je još poznat su zečiji mak, gorocvat i gospina vlas.

Gorocvet se može pronaći i na Devojačkom bunaru, na području Deliblatske peščare, na Vršačkom i Titelskom bregu, na Fruškoj gori u blizini Bešenova, Čerevića, Krčedina, Beške, Čortanovaca, Grgurevaca, Iriga, Šatrinaca, Jaska, Maradika, Neradina, Velike Remete, Sremskih Karlovaca, Vrdnika, Vizića, Iriga, Pavlovaca i još nekih mesta, piše Dnevnik.

Zašto je gorocvet ugrožen?

Stručnjaci podsećaju da je gorocvet bio široko rasprostranjen, ali se zbog dugotrajne eksploatacije i razvoja poljoprivrede, ova područja konstantno smanjuju. Glavni faktori ugrožavanja staništa su preoravanje stepa, erozija, zagađenja poljoprivrednim hemikalijama i seča šuma. Tu su i oni koji su u vezi sa biologijom i ekologijom same vrste, kao što su nizak nivo germinacije semena, spori rast i spora regeneracija nakon oštećenja ili branja. Branje svake godine umanjuje broj cvetova i jedinki koje stignu da plodonose, jer ono pre sazrevanja semena znatno umanjuje mogućnost regeneracije populacije putem semena. 

Gorocvet lekovit, ali i otrovan

Gorocvet se koristi za proizvodnju lekova protiv srčanih oboljenja. Međutim, on je otrovna biljka. Ima ljut, gorak, neprijatan ukus, a kao lekovita sirovina koristi se nadzemni deo biljke. Zbog toga što je otrovna biljka, opstaje na pašnjacima, jer ga stoka zaobilazi. 


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Gorocvet Adonis vernalis Velebit Ugrožene vrste Crvena knjiga flore Srbije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.