Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina u tegli
  • 05.05.2023. 07:30

Evo kako uzgajati maslinu u tegli

Uneće mediteranski dodir u svaki prostor. Nije zahtevna, ali morate se pridržavati nekih pravila.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.427
  • 72
  • 0

Maslina je vrlo cenjena biljka što potvrđuje i to da je nazivamo svetim drvetom. U prirodi može dostići visinu i do 13 metara. Ali, ako je uzgajate u tegli, ona će krošnju razvijati zavisno od veličine posude. 

Prečnik krošnje biće podjednak prečniku tegle. Zato se sve češće drži kao sobna biljka jer svojim izgledom unosi mediteranski dodir. Osim toga, nije zahtevna za uzgoj. 

Obezbedite dobru drenažu

Za nju je najvažnija dobra drenaža. Zato u posudu u koju ćete je posaditi postavite kamenje, a tek onda supstrat. On bi se trebao sastojati od mešavine humusa, peska i treseta. Ako kupujete gotov supstrat, tada birajte onaj za uzgoj kaktusa

Ako želite da je presadite, sada je krajnji rok jer se to inače radi nakon zimskog mirovanja. Ali, možete joj jednostavno skinuti gornji sloj supstrata i dodati novi. 

U zatvorenom prostoru voli južni položaj, sa što više, ali ne direktnog sunca. Svakako će joj smetati veštački izvori toplote i suv vazduh. U proleće je možete izneti napolje, na balkon, u dvorište - to će joj prijati. Maslina može podneti zimsku temperaturu do minus dva stepena Celzijusa pa ako ste u kontinentalnom području, u jesen bi je ipak trebalo uneti u zatvoren prostor, da ne smrzne. Najbolje u podrum, stepenište, hladniji hodnik, gde temperatura neće preći 15°C. 

Zalivajte prema potrebi

Kako u prirodi raste u vrlo surovim uslovima, na kršu, s malo vlage, nije joj potrebno često zalivanje. Neka to bude prema potrebi, a to ćete znati proverom supstrata. Kada je on suv na dubini pet centimetara, tada je potrebno zaliti je. Leti treba nešto više vlage i vode, ali ne preterujte. Bolje je zaboraviti da je zalijete nego joj date preveliku količinu vode koja može da uzrokuje truljenje korenja. 

Njeni cvetići su sitni i neupadljivi. Oprašivanje se vrši pomoću insekata. Cveta tokom aprila u prirodnom okruženju, a u posudi u maju i junu. Cvetaju tek u drugoj ili trećoj godini, ali plodovi biljke uzgojene u ovakvim uslovima su sitni i uglavnom nejestivi. 


Tagovi

Maslina u posudi Uzgoj masline Zemlja za maslinu Supstrat Sobna maslina Zalivanje masline


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.