Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ehinacea
  • 18.01.2019. 18:30

Ehinacea - rešenje za jači imunitet

Lekovita svojsta imaju dve vrste: Ehinacea purpurea koristi se stabljika, list, cvet i Ehinacea angustifolia uskolisna i od nje se koristi koren. Medonosna je biljka prijatnog mirisa, bogata nektarom i pčele je rado posećuju.

Foto: Pixabay / Danyelab
  • 1.821
  • 16
  • 2

Ehinacea je biljka poreklom iz Severne Amerike, gde su je Indijanci gajili kao lekovitu. U Evropu je doneta u XVIII veku. Široku primenu nalazi u alternativnoj medicini, fitoterapiji i homeopatiji. Njena primena povoljno utiče na imuni sistem organizama. Ime ehinacea potiče od grčke reči echinos što u prevodu znači jež i odnosi se na cvetnu glavicu koja posle precvetavanja izgleda kao jež.

Lekovita svojsta imaju dve vrste: Ehinacea purpurea - koristi se stabljika, list, cvet i Ehinacea angustifolia - uskolisna i od nje se koristi koren. Medonosna je biljka prijatnog mirisa, bogata nektarom i pčele je rado posećuju.

Botaničke osobine

Ehinacea je višegodišnja biljka iz familije Asteraceae, sa razgranatim korenovim sistemom. Iz korenove glave svake godine razvija se veći broj nadzemnih izdanaka, koji se pri vrhu granaju. Visina stabljike kreće se do 60-100 cm, svaka grana završava se lepom cvetnom glavicom. Cveta od juna do septembra.

Listovi su ovalno lancetastog oblika, raspoređeni naizmenično. Biljka je obrasla gustim i oštrim dlačicama. Cvetne glavice sadrže tubuliforne cvetove, tamnoljubičaste boje, sakupljene u loptu i luginoforne cvetove, svetloljubičaste boje, koji se savijaju na dole kako biljka sazreva. Plod je ahenija, četvorougaonog oblika. Masa 1.000 semena je 2-5 grama.

Tehnologija proizvodnje

Širok areal gajenja u različitim ekološkim uslovima, od ravničarskih do brdskih oblasti. Uspešno se gaji na svim tipovima zemljišta, na plodnim, humusom bogatim sa dobrim vodnim i vazdušnim režimom ostvaruje najbolje prinose. Pogodni tipovi zemljišta su černozem, aluvijalna zemljišta, smeđa zemljišta i peskovita zemljišta bogata hranljivim materijama.

Zahtevna je kada su toplota i svetlost u pitanju. U našim uslovima gajenje dobro podnosi niske temperature i jače mrazeve.  Ehinacea ima povećane zahteve za vodom, tako da se uspešno gaji uz navodnjavanje u letnjim mesecima, kao i u suvom ratarenju u predelima sa 600-800 mm padavina godišnje.

Najbolji predusev za ehaniceu su strna žita, okopavine, leguminoze, ostavljaju zemljište bogato hranljivim materijama. Jesenjoj sadnji prethodi predsetvena priprema, koja se izvodi odmah posle oranja.

Za ishranu se koristi pregoreo stajnjak 30-40 t-ha, koji se unosi prilikom osnovne obrade i mineralna hraniva 120-150 kg azota, 80-100 kg fosfora i oko 120  kg kalijuma.

Razmnožava se semenom (direktnom setvom), proizvodnjom rasada ili deljenjem bokora. Staklenici, tople leje i hladne leje koriste se za proizvodnju rasada. Prilikom proizvodnje rasada u hladnim lejama setva se obavlja tokom maja i juna u redove na rastojanju 20 - 25 cm uz utrošak 2-2,5 kg semena. Na otvorenom polju sadnja se obavlja na međuredni ramak 60-70 cm i 25-30 cm razmak u redu.

Mere nege koje se primenjuju u zasadu ehinaceje su kultiviranje, okopavanje, prihranjivanje i navodnjavanje. Okopavanje i kultiviranje se primenjuju više puta tokom vegetacionog perioda.

Žetva prilikom proizvodnje nadzemnog se obavlja u fazi punog razvoja biljaka, kada su biljke u cvetu. U prvoj godini prozvodnje, žetva se može obaviti u avgustu, a ako se biljke nisu dobro i dovoljno razvile, žetvu ne treba izvoditi. U drugoj godini proizvodnje žetva se obavlja jula meseca, kao i u trećoj godini kada se obavlja jedna žetva tokom letnjih meseci. Pokošena masa odmah se prerađuje, tj. iz nje se cedi sok, a ukoliko se proizvodi suvi nadzemni deo, masa se ostavi da provene na njivi, a zatim suši u sušarama na 40°C-50°C  ili prirodnim putem. Vađenje korena se izvodi druge ili treće godine gajenja.

Hemijski sastav i upotreba

Ehinacea se gaji radi nadzemnog dela (Ehinacea herba) i korena (Ehinacea radix) iz kojeg su izolovana brojna jedinjenja. Koren je bogat alkaloidima pirolizinskog tipa, tusiladinom i zotusilaginom, polisaharidima (echinacin), etarskim uljima (manje od 0,1%). Cvetovi i listovi imaju veću količinu korisnih materija za jačanje imunog sistema, jer u svom sastavu sadrže veći procenat polisaharida. 

Dejstvo biljke je antiseptično i antivirusno. Korisna je u lečenju lakših i srednje teških prehlada i virusnih infekcija, ublažavanje stomačnih bolova, upale disajnih puteva i dr. Lokalna primena ehinaceje efikasna kod teško zarastajućih rana, zapaljenskih procesa na koži, ekcema, herpesa, psorijaze i dr. Ima pozitivno dejstvo na povećanje odbrambenih sposobnosti organizma nespecifičnom stimulacijom imunog sistema.

Ehinacea može da se koristi sveža ili suva u vidu kapsula, spreja za grlo, tinktura, sirupa, gela, sokova i dr. Može se koristiti preventivno u periodu godine kada se grip i različite infekcije javljaju ili sa primenom krenuti čim se prvi simptomi prehlde ili gripa pojave.


Tagovi

Ehinacea Razmnožavanje Setva Rasad Žetva Hemijski sastav Upotreba Lekovita biljka


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P