Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 29.11.2019. 10:00

Drvo novca otklanja zagađenja u zatvorenom prostoru

Istraživanja koja je sprovela NASA, pokazala su da neke kućne biljke najbolje eliminišu štetna jedinjenja u zatvorenom prostoru. U njih spada i drvo novca

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 1.269
  • 57
  • 1

Nije novost da su kućne biljke veoma važne za zdravlje ljudi. Među brojnim prednostima, jedna je vrlo impresivna - one uklanjaju toksine iz vazduha. NASA je, s obzirom na interes za poboljšanje kvaliteta vazduha, izvršila jedno istraživanje. Zaključak je da i list i koren biljke imaju veliki uticaj u smanjenju nivoa toksičnih isparenja, prenosi Treehugger.

Zagađen vazduh - stalna pretnja za zdravlje ljudi

Studija je pokazala da vazduh u zatvorenim prostorijama može da sadrži tri do pet puta više zagađivača nego onaj na otvorenom. Ovo je podstaklo tim naučnika da ispita kako kućne biljke utiču na suzbijanje potencijalno štetnih efekata isparljivih organskih jedinjenja, koja spadaju u glavne zagađivače.

"Zgrade, bilo nove ili stare, mogu da imaju visoke nivoe ovih jedinjenja, ponekad u tolikoj meri da ih možete osetiti", kaže doktor Vadoud Niri, vođa studije.

Toksini kao deo svakodnevnice

Pod štetnim materijama podrazumevaju se aceton, benzen i formaldehid. Oni se emituju kao gasovi i mogu izazvati kratkoročne i dugoročne uticaje na zdravlje. Oku su nevidljivi i potiču iz uobičajenih stvari koje se nalaze u kući - od nameštaja, preko štampača, sredstva za čišćenje pa čak i odeće koja se nosi na hemijsko čišćenje."Udisanje velikih količina može da dovede do oboljenja kod nekih ljudi i izazvati vrtoglavicu, astmu ili alergije", konstatuje Niri. 

Biljke najefikasnije deluju zajedno

Brojna istraživanja proučavala su na koji način bilje utiče na kvalitet vazduha, ali većina ih je bila fokusirana na uticaj jedne vrste. Dr Niri je želeo da uporedi efikasnost istovremenog uklanjanja više jedinjenja pomoću nekoliko tipova biljaka.

„Niski nivoi hemikalija poput ugljen monoksida i formaldehida mogu da se uklone iz zatvorenog prostora pomoću listova biljke“, zaključuje NASA

On i njegov tim sa Državnog univerziteta u Njujorku koristili su zapečaćenu komoru u kojoj su tokom nekoliko sati pratili koncentracije, sa jednom biljkom i kombinaciju više vrsta. Za svaku su izmerili nivo štetnih supstanci, koliko brzo su uklonile ova jedinjenja iz vazduha i koliko su toksina uklonile zajedno. Koristili su pet vrsta i osam isparljivih organskih jedinjenja.

U tih pet vrsta spadaju: drvo novca, zeleni ljiljan, bromelije, karipski kaktus i dracena.

Otkrili su da su sve biljke dobre u uklanjanju acetona, ali da je dracena uklonila najviše, oko 94 odsto. Bromelija je uklonila šest od osam isparljivih jedinjenja, što znači više od 80 procenata svakog u periodu od 12 sati ogleda dok je sa druge strane, drvo novca bilo dobro za uklanjanje toluena.


Izvori

Treehugger


Tagovi

Kućne biljke Isparljiva organska jedinjenja Drvo novca Zeleni ljiljan Dracena Karipski kaktus NASA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D