Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusina
  • 15.07.2018. 17:00

Cvećarstvo kao biznis - kaktusi i mesožderke aduti za uspeh

Uzgajanje cveća je za neke ljude hobi, dok su drugi od toga napravili porodični biznis. Međutim, kako bi posao održali profitabilnim, oni moraju da prate zahteve i trendove na tržištu. Cvećari iz zapadnobačkog sela Kupusina, tvrde da su ove sezone hit kaktusi i biljke mesožderke. Pojedini proizvođači su dosada koristili i subvencije, a premda planiraju širenje proizvodnje, nadaju se da će podsticaje dobijati i ubuduće kako bi unapredili posao.

Foto: Flickr / vladimix
  • 1.192
  • 23
  • 0

Mala porodična gazdinstva, koja se bave cvećarstvom, neprekidno traže načine za plasman svojih proizvoda, zato što, kako prenosi RTV i na tom polju i te kako ima konkurencije. O tome govori i cvećarka Marija Popović, iz sela Kupusina, kod Apatina, za koju je u početku cveće bilo samo hobi jer je radila kao nadničar i bavila se proizvodnjom šargarepe. Ipak, u poslednjih 11 godina, ona je postepeno razrađivala biznis i sada godišnje proizvodi gotovo 20.000 sadnica različitog cveća i drugih biljaka.

Dug put do uspeha u cvećarstvu

U njenom rasadniku, koji se prostire na površini od oko 1 hektara, može se pronaći 600 vrsta različitog sobnog i ukrasnog baštenskog cveća. Popovićeva, naglašava da je u proizvodnju cveća uloženo mnogo rada, a cvećarstvom se bavi cela porodica koja je vrlo predana tom poslu. Marija, napominje da su najtraženije krizanteme, ali kupci traže i atraktivne biljke mesožderke i kaktusi. Ipak, ona naglašava da nije lako uspeti u tom poslu jer se često radi po ceo dan, a radnike je teško naći. Ona dodaje da je njen sin odlučio da ne ide u inostranstvo, već da ostane da zajednički rade s cvećem. Sve što proizvedu, Popovići prodaju na pijacama, a izlažu i na sajmovima cveća.

Kaktusi se dobro prodaju zbog jednostavnosti gajenja i atraktivnosti

Njen kolega Danijel Silađi, kaže da njegova proizvodnja obuhvata oko 5.000 sadnica različitog začinskog bilja, zatim nekoliko hiljada kamenjara i oko 3.000 kaktusa sa preko 250 različitih vrsta. On dodaje da tokom cele godine proizvode kaktuse, a više ni ne broje koliko se te biljke traže, ponajviše jer su atraktivni i lako se održavaju. Silađi tvrdi da je u cvećarstvu najteže to što nema radnog vremena, pa je teško naći radnike. Osim cveća, traženi su i različiti aražmani i venčići od suvog cveća, a on dodaje da sve cveće i aranžmane prodaju na pijacama.

Dogodine u planu još jedna "kuća za kaktuse"

Koliko god bio naporan, cvećarski posao zna da donese i zadovoljstvo. Od uzgoja cveća, u porodici Silađi ističu, da ipak može da se živi. A premda je proizvodnja i prodaja kaktusa postala prioritetna, dogodine će u njihovom rasadniku nići još jedan plastenik isključivo namenjen njima.


Izvori

RTV


Tagovi

Cveće Ukrasno bilje Cvećarstvo Marija Popović Danijel Silađi Kupusina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer