Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dekoracija dvorišta i terase
  • 18.04.2018. 18:30

Čuvarkuća kao ukrasna dekoracija

Boban Ristić iz Velike Plane uzgojem čuvarkuće bavi se još od 2007. godine, a osim što se uverio u njena lekovita svojstva, upoznao je i njenu dekorativnu stranu.

Foto: Boban Ristić
  • 5.539
  • 121
  • 0

Čuvarkuća je biljka poznata po svojim lekovitim svojstvima, jednostavnom načinu gajenja, ali i po tome što na vrlo jednostavan način možete napraviti interesantnu cvetnu dekoraciju za dvorište ili terasu. Veliki zaljubljenik u ovu neobičnu biljku je Boban Ristić iz Velike Plane. Uzgojem čuvarkuće bavi se još od 2007. godine, kada je radeći dostavu kao kurir video jedno prelepo dvorište u Kostolcu ukrašeno čuvarkućama. Odatle je dobio i prve rozete, da bi danas imao više od 40 različitih vrsta čuvarkuće.

Gajenje čuvarkuće

O uzgoju čuvarkuće naš sagovornik kaže: "Neke vrste se jako brzo razmnožavaju, a neke sporo. Mogu se razmnožavati iz cveta, što je jako sporo, zato što čuvarkuće cvetaju uglavnom u trećoj godini, i drugi način je pelcerom, što je brži i lakši način. Prirodno stanište ove biljke su viši predeli, preko 1.000 metara nadmorske visine, tako da im u uzgoju ne treba pružiti idealne uslove. Idealno je saditi ih u kombinaciju 20% zemlje, 20% đubriva i 60% šljunka ili peska. Dovoljno je zalivati ih 2-3 puta nedeljno, zato što ne vole vodu".

Veliko interesovanje za čuvarkuću

Boban kaže da ga negovanje ove biljke veoma opušta, s obzirom na to da je temperamentan. Od prve rozete, pa do danas, čuvarkuće su se namnožile, tako da ih Boban ima i za prodaju. Njegovo iskustvo pokazuje da za ovu biljku vlada interesovanje, ali i da je putem društvenih mreža saznao da čuvarkuća ima dosta obožavalaca u velikom broju evropskih zemalja.

U našem narodu postoji verovanje da ova biljka čuva kuću od bolesti i gromova, pa je često možete videti na krovovima kuća. O njenim lekovitim svojstvima se dosta govorilo, naročito ako se kombinuje sa medom. Domaća čuvarkuća se može koristiti i bez drugih dodataka, grickanjem listića.

Lekovitost čuvarkuće nedovoljno istražena

Vertikalna bašta

Čuvarkuće i neke vrste sukulenata su jako sličnog izgleda, ali za razliku od čuvarkuća nisu otporni na niske temperature i ne mogu da prezime napolju. U svakom slučaju, mogu se ukombinovati u zanimljivu dekoraciju.

U poslednje vreme jako su moderne vertikalne bašte, a čuvarkuća je idealna biljka za ovakav vid sadnje. Posebno nam se dopao jedan video u kojem je napravljen mali zidni vrt u kombinaciji čuvarkuća i sukulenata različite vrste, koji je uokviren ramom za slike.

Kao što možete videti, potrebno je napraviti jednu drvenu kutiju, čije dimenzije odgovaraju unutrašnjem otvoru rama za fotografije. Na jednom delu kutije, potrebno je staviti kukice kako bi celokupnu konstrukciju okačili na zid. U veličini otvora rama potrebna je i gusta žica, koja će zadržati zemlju. Na drvenu kutiju potrebno je zakucati žicu, zatim ram. 

Drvenu kutiju je potrebno napuniti zemljom kroz otvore žice. Kako biste zasadili velike biljke, klještima napravite otvore na žici u kojima ćete provući čuvarkuće i sukulente. Najbolje bi bilo da imate nekoliko različitih vrsta čuvarkuće, jer se na taj način dobija interesantnija dekoracija. U slučaju da niste u mogućnosti da zaštitie sukulente od niskih temperatura, predlažemo da koristite samo čuvarkuće, koje i zimi mogu ostati napolju.

Kada se biljke posle nekoliko dana ukorene, vertikalni vrt možete okačiti na zid terase. Ove biljke nije potrebno često zalivati, dovoljno je 2-3 puta nedeljno. Nakon nekog vremena, vaš mali vertikalni vrt biće pun rozetni čuvarkuće koje će se probijati kroz žicu.

Video: YouTube / Lowe's Home Improvement


Foto prilog


Tagovi

Cveće Terasa Vrt Vertikalni vrt


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]