Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 29.04.2022. 18:00

Crne mušice - larve mogu potpuno da unište korenje

Razloga za njihovu pojavu je više, a najčešće se radi o prevlažnom supstratu koji im je idealno stanište. Ali, njegovo sušenje će dodatno pogoršati situaciju.

Foto: Depositphotos/MarcOliver_Artworks
  • 19.172
  • 428
  • 0

Crne mušice Sciaridae koje lete oko cveća u saksijama pripadaju porodici muva. Veoma su slične voćnim mušicama sa kojima ih često zamenimo. Jedna su od najstarijih dvokrilnih insekata, a ima ih 1.700 različitih vrsta.

Razloga za njihovu pojavu je više, a najčešće se radi o prevlažnom supstratu koji im je idealno stanište. Larve se u takvoj sredini mogu hraniti i razvijati. Sušenje supstrata će dodatno pogoršati situaciju, jer one u potrazi za sočnom hranom prelaze na korenje što dovodi do propadanja biljaka. Otvoren prozor bez mrežice za komarce je poziv na gozbu sobnim biljem.

Treći razlog pojave štetočine je loš supstrat. Često proces trulenja nije u potpunosti završen, nije rađena ili je slaba dezinfekcija. Oni svojim mirisom privlače štetočinu ili već sadrže njihova jajašca.

Telo crnih mušica je veoma sitno i tamno. Odrasle jedinke već posle sedam dana polažu jaja u vlažan supstrat. Za nešto više od četiri nedelje razvija se nova generacija i ciklus se nastavlja.

Mere suzbijanja

Prestanak zalivanja i sušenje supstrata ne garantuje propadanje larvi i jaja. Biljke je potrebno presaditi. Ako je moguće izvađenim biljkama operite korenje u čistoj vodi i presadite u novu zemlju. Nekoliko dana nemojte zalivati presađene biljke kako bi larve na korenu uginule.

Druga mogućnost, ako to dozvoljava biljna vrsta, je da se koristi supstrat koji je nešto kiseliji. Ovakva pH reakcija ne odgovara štetočini.

U njega možemo zabosti koru narandže, limuna ili duvan. Površinu možemo posuti tankim slojem pepela.

Upotrebom žutih lepljivih pločica smanjujemo broj odraslih insekata sposobnih za dalje razmnožavanje. Mušice se lepe za njih i tako ih sprečavamo da odlažu jaja iz koje bi se razvila nova generacija.

Razlog može biti i loš supstrat (Foto: Depositphotos/Alexander52)

Prirodni insekticidi

Od prirodnih insekticida za tretiranje i zalivanje mogu se koristiti oni na bazi: koprive, nevena, belog luka, preslice i drugog bilja.

Insekticid od belog luka

Jedan veći čen belog luka usitniti i preliti sa 500ml vrele vode. Kada se tečnost ohladi, time zalivati. Možemo zabosti izrezane čenove koji će dodatno delovati na larve.

Zamka za crne mušice

Jednostavnu zamku možemo sami napraviti. Uzmite žutu posudu i napunite je vodom oko 2/3, dosuti jednu kašičicu vinskog ili jabukovog sirćeta i jednu kašičicu deterdženta za sudove.

Žuta boja posude i voćni miris sirćeta privlače mušice. Dodatno možemo vodu obojiti kurkumom kako bi bila žuta. Posudica se postavi pored saksija i drži nekoliko nedelja kako bi se uhvatile i nove jedinke koje će se pojaviti. Po potrebi promeniti sadržaj.


Tagovi

Crne mušice Sobno bilje Sciaridae Štetočine cveća Bele larve Mušica na cveću


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D