Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatki pelin
  • 10.05.2020. 07:30

COVID-19 leče slatkim pelinom? Svetska zdravstvena organizacija odmah reagovala

Slatki pelin je poznata lekovita biljka koja se koristi u lečenju raznih bolesti, čak i karcinoma. Predsednik Madagaskara ga promoviše i kao lek protiv virusa korona. SZO je odmah izdala upozorenje!

Foto: Depositphotos/stevanovicigor (ilustracija)
  • 3.940
  • 176
  • 0

Nakon što se COVID-19 SARS-CoV-2 proširio u Africi, predsednik Madagaskara Andri Ređolin izjavio je kako biljni lek nazvan Covid-Organics, koji se pravi od slatkog pelina (Artemisia annua) može da spreči i izleči virus korona, pa je počeo da ga promoviše.

Nakon njegovih tvrdnji, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odmah je reagovala savetujući da se u borbi protiv virusa korona ne koriste neprovereni lekovi. "Lekovite biljke poput Artemisia annua smatraju se mogućim tretmanom za COVID-19 i treba ih ispitati na delotvornost i štetne nuspojave. No, Afrikanci zaslužuju da koriste lekove testirane prema istim standardima kao i ljudi u ostatku sveta", poručili su iz SZO. 

Lek prvo treba ispitati

"Čak i ako su terapije izvedene iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj delotvornosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja", stoji u saopštenju regionalnog ogranka SZO-a za podsaharsku Afriku.

Sedam lekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

U ovoj organizaciji ističu da sarađuju s istraživačkim institucijama kada je reč o izboru proizvoda i preparata koji se koriste u tradicionalnoj medici, a mogu se podvrgnuti istraživanjima zbog svoje kliničke delotvornosti i sigurnosti u lečenju virusa korona.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti takođe je upozorio na upotrebu lekova kojima delotvornost nije dokazana. "Ne postoje naučni dokazi da bilo koji alternativni lek može da sprečiti ili izlečiti COVID-19. Zapravo, neke od njih možda nije sigurno ni da konzumiramo", poručuju iz centra.

Izbegavati izloženost virusu

Predsednik Madagaskara rekao je i da će se ovaj lek besplatno deliti socijalno najugroženijem stanovništvu, a ostalima prodavati po vrlo niskim cenama. Police apoteka u Antananarivu, glavnom gradu te zemlje, isprazne se odmah čim stigne ovaj proizvod.

Nekoliko afričkih država poput Tanzanije, Liberije i Ekvatorijalne Gvineje već ga je uvezlo.

U martu je i Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje sa sedištem u SAD-u upozorio na navodne lekove za virus korona, uključujući biljne terapije i čajeve - rekavši da je najbolji način za sprečavanje infekcije izbegavanje izloženosti virusu.

Artemisin može da uništi i do 98 odsto ćelija raka

Slatki pelin je poznata lekovita biljka koja se u kineskoj medicini upotrebljava za snižavanje visoke temperature, groznice i lečenje malarije, a novija istraživanja pokazuju i dobre rezultate u delotvornosti kod lečenja karcinoma i tuberkuloze.

Treba naglasiti razliku između slatkog i gorkog (Artemisia absinthium) pelina jer se ovaj drugi koristi kod probavnih smetnji i dodaje u alkoholna pića, a koristi se i kao eterično ulje, pa i kao insekticid.

Više godina je prošlo kako su naučna istraživanja pokazala kako artemisin, sastavni deo slatkog pelina može za 16 sati da uništi 98 odsto ćelija raka dojke, a treba ga koristiti zajedno sa gvožđem. Kombinacija gvožđa i artimisinina iz slatkog pelina, prema rezultatima istraživanja, nije uništavala zdrave ćelije, već samo one bolesne.

Uprkos tome, nažalost, još uvek ne možemo reći da je pronađen lek za rak koji bi milionima žena u svetu pomogao da ozdrave od te, samo u relativno malom broju slučajeva, izlečive bolesti.


Tagovi

Slatki pelin Artemisia annua Lek za virus korona Lek za karcinom Lek za rak Istraživanja Gorki pelin


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.