Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ciklama
  • 17.12.2018. 16:00

Ciklama - zahtevna nežna dama među cvećem

Samo pravi zaljubljenici u cveće znaju koliko je teško sačuvati ovu zahtevnu biljku. Svaki njen cvet prava je nagrada, u koji je potrebno uložiti vreme, trud i znanje. Prvi dani od donošenja iz staklenika i rasadnika su ključni, jer ona tada iz idealnih uslova za nju, dolazi u novu sredinu.

Foto: Magdalena Nenković
  • 2.412
  • 8
  • 0

Postoje 23 vrste ciklame. Najveći deo njih su jednogodišnje sobne biljke i kod nas one se najčešće mogu videti na prozorima. Za pasionirane ljubitelje cveća ona spada u grupu koja zahteva da joj "pogodite žicu". Ciklamu (lat. Cycklamen) zovu još i zimskom lepoticom i simbolizuje ljubav, sreću i iskrenost. Koliko je teško naći i gajiti ove tri osobine kod ljudi, toliko je zahtevno održati i njenu lepotu. Nagrađuje upravo srazmerno, baš kao kada nađete ljubav, sreću i iskrenost.

Najčešće se dešava da cvećari vide kod prijatelja kako ciklame uspevaju i divno cvetaju. Kada je dobijete ili kupite puni optimizma da ćete uživati u njenim cvetovima, od belih, roze, do crvenih i ciklama boje, ona posle nekoliko dana počne da vene, a listovi žute. Opšte je poznato- ona je vrlo osetljiva.

Kada je ciklama vaš idealni "cimer"?

Prvo pravilo! Ako ste zimogrožljivi i volite zimi da vam bude veoma toplo u kući ili stanu, ciklama neće biti vaš "cimer". Naime, ona ne trpi visoke temperature, a još manje suv vazduh. Temperatura vazduha u kojoj ona uživa je od 10 do 15 stepeni. Najviše voli prozor na severnoj strani, a ako imate parno grejanje, na radijator stavite prvo dasku, pa onda saksiju. Tako topao vazduh neće ići pravo na biljku. Ne voli ni promaju. Voli sunce, ali ne direktno.

Ritam zalivanja treba baš poštovati

Ciklama cveta od novembra, cele zime i proleća, nakon čega ulazi u fazu mirovanja. Drugo pravilo - kada je u fazi cvetanja, trebalo bi je zalivati dva do četiri puta nedeljno. Ali voda ne bi trebalo da dodiruje stablo i lišće i mora biti odstajala. Vodu sipajte u podmetač i posle jednog sata, prospite višak vode. Za tih 60 minuta ciklama će uzeti vode koliko joj treba. Kada primetite uvele listove i precvetale cvetove, odstranite ih, ali nikako makazama ili nožem, već ih ručno otkinite.

Ciklama
Kao i sve kapriciozne dame, zahteva pažnju, ali nije nedostižna

Kada uđe u fazu mirovanja, odnosno kada precveta, zalivajte je jednom u nedelju dana. Posle mesec dana ovog tretmana zalivanje je jednom u 15 dana. Na kraju njenog mirovanja prekinite zalivanje i premestite je na suvo i tamno mesto da se odmara, takođe mesec dana.

Nagrada uvek stiže posle velikog truda 

Kada prođe njen zahtevni kalendar, i posle jednog meseca potpunog mirovanja, presadite gomolj u saksiju jedan broj veću. Gomolj očistite od zemlje i trulih žilica, saksiju dobro operite i poštujte pravilo da trećina gomolja bude iznad zemlje. Tada je držite u zaseni i umereno zalivajte. Kada se pojave novi listovi, premestite je na svetlije mesto, ali nikako je ne izlažite podnevnom svetlu.

Zvuči komplikovano? Da. Kao i sve kapriciozne dame, zahteva pažnju, ali nije nedostižna. Kada je kupite iz plastenika ili u cvećari pokušajte da imitirate uslove koji su u tim sredinama bili idealni. Ako joj naglo promenite temperaturu i vlažnost vazduha, ili stavite direktno na sunce, izgubićete je, nepovratno, vrlo brzo. Njena dobra strana je što za mnogo truda i posvećenosti nagrađuje nežnim, mirišljavim i prelepim cvetovima.


Povezana biljna vrsta

Ciklama

Ciklama

Engleski naziv: Cyclamen | Latinski naziv: -

- Više [+]

Tagovi

Ciklama Nega ciklame Cveće Sobne biljke Gomolj Umereno zalivanje


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!