Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna zvijezda
  • 05.12.2018. 10:30

Božićna zvijezda pravi je ukras za blagdane - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

Kako bi vam Božićna zvijezda uljepšala božićne blagdane, kod kupovine odaberite dobro razvijenu biljku s mladim cvjetovima, a uz par trikova osigurajte da i sljedeće godine uživate u njenoj ljepoti.

Foto: Pixabay/Sonnenstrahl
  • 1.825
  • 87
  • 0

Božićna zvijezda ili Poinsettia, Euphorbia pulcherrima, je neobična i vrlo lijepa ukrasna biljka. Otkrivena je na području Meksika i prvo je prenesena u Sjevernu Ameriku, a zatim je osvojila Europu i cijeli svijet. Zbog zanimljive boje listova, Božićna zvijezda je vrlo popularna ukrasna biljka tijekom božićnih blagdana. Pripada porodici mlječika i kada joj slomite grančicu, iz nje izlazi mliječna tekućina. U svojoj domovini formira grmoliku biljku koja dostiže visinu oko 3m. Kao kućna biljka ima daleko manje dimenzije i zauzima mali prostor.

Vršni listovi biljke mogu biti različito obojeni i ne predstavljaju cvijet Poinsetije. Pravi cvjetovi su smješteni u centru lisne rozete, žuti su i neupadljivi. Obojeni listovi formiraju zvijezdu i otuda naziv ove divne biljke. Listovi Poinsetije mogu biti s ravnim ili izrezanim rubom lista, a postoje različite vrste što se tiče obojenosti vršnih listova koji mogu biti: crveni, bijeli, žuti, prošarani bijelim mrljicama koje mogu biti manje ili veće i druge boje. Danas je vrlo veliki izbor Božićnih zvijezda što se tiče boje listova. Postoji preko 100 različito obojenih varijeteta.

Kupovina Božićne zvijezde

Prilikom kupovine ne uzimajte biljke koje su umotane u celofan, jer takva biljka vrlo brzo odbacuje listove. Listovi ne smiju otpadati. Cvjetovi trebaju biti žuto-zelenkasto ili crvenkasto obojeni bez peludnog praha. Ako na cvjetovima ima peludnog praha to nam je znak da je biljka pri kraju cvjetanja i da će ubrzo ući u period mirovanja.

Dobro pregledajte listove da nema štetnika ili simptoma oboljenja. Najopasniji i najčešći štetnik koji se javlja na biljci je bijela mušica koja se zavlači u pazušce listova, iscrpljuje biljku sisanjem biljnih sokova. Možete ih odsrtaniti brisanjem komadićem vate ili nekim od prirodnih sredstava.

Grmić treba biti dobro razvijen, kompaktan i oko 2 puta veći od lončanice. Loši uvjeti skladištenja u trgovinama i uvjeti transporta mogu dovesti do opadanja listova. Transport skratiti na što kraće vrijeme. Ako je temperatura ispod 15°C prilikom transporta umotajte cijelu biljku papirom ili je stavite u dovoljno veliku kartonsku kutiju kako bi je što bolje zaštitili od niskih temperatura na koje je vrlo osjetljiva i lako smrzava.

Uvjeti uzgoja Božićne zvijezde

Ovo je tropska biljka koja za svoj rast i razvoj zahtijeva toplinu i vlagu. Troškovi proizvodnje su dosta skupi, jer se radi o vrlo osjetljivoj biljci.

Kada kupite Božićnu zvijezdu ne trebate je držati na propuhu, blizu klima uređaja. Ne podnosi promjene temperature. Optimalna temperatura je između 18 i 20°C. Temperatura nikad ne smije biti niža od 15°C, jer će dovesti do propadanja biljke. Tijekom cvjetanja potrebno je umjereno zalijevati. Ona ne voli previše vlažnu zemlju.

Njegovanje poslije cvjetanja

Nakon što završi cvjetanje, biljka ulazi u period mirovanja, listovi otpadaju, a grančice Božićne zvijezde skratite za 10cm. To će pospješiti grananje. Zalijevanje smanjite, posebno u sljedeća 2 mjeseca. Na proljeće biljke presadite i osigurajte im dobru drenažu. Tijekom ljeta trebaju dobro osvjetljenje, redovno zalijevanje, ali ne pretjerujte. Isušenost zemlje u lončanici provjerite prstom. Ako je zemlja suha kada prst gurnete u površinski sloj zemlje dubine oko 3cm, možete je slobodno zaliti vodom sobne temperature.

Kako bi ponovo imala obojene listove i krasila vaš dom, potrebno joj je od početka studenog osigurati potpuni mrak u trajanju od 15h. Kako bi to postigli, pokrijte lončanicu dovoljno velikom kartonskom kutijom.


Tagovi

Božićna zvijezda Njega Uzgoj Kupovina Poinsettia Božićni ukras Trikovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]