Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priča o boraču
  • 23.06.2019. 12:00

Borač podstiče srčanost, jača nerve, čuva paradajz i jagode od štetočina i odličan je u jelima

Borač je biljka čije se lekovite tajne, iako je poznat milenijumima, tek otkrivaju.

Foto: Lada Niseteo
  • 920
  • 33
  • 0

Borač (Borago officinalis) koji zovu još i volujsko uvo, na nemačkom je Boretsch ili čak Gurkenkraut, zbog ukusa krastavca, cvetao je u mom ostrvskom dvorištu čitave zime. Zima je bila blaga, bez temperaturnih minusa, biljka, prinova u mom vrtu, spokojno je i sistematski napredovala u zavetrini pa se vreme plavih zvezdica proteglo čitave godine i još traje. Moju dragu Maju Celing Celić obasipala sam fotografijama i informacijama da mi je najbolji sa njokama, a ona mi uzvraćala fotkama svog zasada. Stari Rimljani posipali su ga na jelo pre bitke jer podstiče hrabrost.

Pirolizidinski alkaloidi zaslužni su za sve, mada stručnjaci savetuju da ovu biljku ne konzumiramo svakodnevno, da ne bismo opteretili jetru. Umerenost se traži i za ispijanje čaja. Kašiku borača prelijte sa dva do dva i po decilitra vrele vode, pustiti da odstoji desetak minuta i onda piti, dva puta dnevno, ne više.

Ulje od semenki - nutritivna zvezda

Prava je nutritivna zvezda iz ove biljke ulje od semenki. Sport prikupljanja semenki zahteva strpljenje, agrotekstil i sreću budući da semenke nejednako dozrevaju, same otpadaju sa biljke, nepredvidive su pa je bez podloge veća šansa da će završiti okolo umesto u flaši ulja. Eksperti kažu da smo evolucijom izgubili sposobnost stvaranja, sinteze masnih kiselina eikozanoida, svojevremeno nazivani i kao vitamni F. Ljudskom organizmu potreban je dobar odnos omega- 3 i omega- 6 kiselina zbog protivupalnog delovanja i u tome je značajna uloga borača, a pogotovo njegovog ulja. Uz jednu specifičnost, pokazalo se da omega- 6 iz borača takođe ima protivupalno delovanje, pri čemu priča postaje baš komplikovana za nas obične smrtnike jer jedna od omega- 6 kiselina, gama - linolenska, GLA, podržava u telu prostaglandine serije 1. Odatle i pomoć boračevog ulja u sanaciji suve kože. Ili "delić u slagalici zdravlja" kako je opisan od starne biohemičara.

Bumbari ga obožavaju

Osim zaboravljene primene u dizanju srčanosti, borač je od davnina upotrebljavan u borbi protiv melanholije ali i taj njegov unos u bitku sa lošom voljom je izgleda zaboravljen u konkurenciji drugih čudotvorki. Danas se list koristi kod kašlja i kao diuretik, efikasniji od peršuna. Cenjena, mada donekle zapostavljena je pomoć borača pri jačanju srca, krvi i nervnog sistema sa naglaskom na kratkotrajnost konzumacije. Neki nalaze njegovu efikasnost u borbi protiv akni. Pri tome, ulje borača pokazalo se kao dobrodošla pomoć kod reumatoidnog artritisa, budući da deluje protivupalno.

Napomena: borač je pre biljka za prvu pomoć nego kao stalna terapija.

Štiti baštu od štetočina

Na tanjiru, borač se jede sirov, budući da kuvanjem gubi svoj karakterističan ukus svežeg krastavca, zbog koga ga na engleskom i nemačkom zovu biljka krastavac. Najbliži su mu srodnici, po aromi, peršun, bosiljak, timijan, a najbolje se na tanjiru slaže sa komoračem, lososom, mladim lukom, jagodama i belom ribom, tvrde kulinari.

U bašti je dobar čuvar zasada jagoda koje štiti od štetočina. Slično dejstvo ima i kod paradajza. Borač će u zasadima jagoda i paradajza, plodovima dati aromu i podstaći im rast, na način na koji je podsticao hrabrost ljudima u napicima starih Rimljana. Iz tog razloga stručnjaci preporučuju da se i to koristi, uz napomenu da je potreban oprez jer ako se ova nezahtevna biljka dokopa plodnog tla i sunca, ponaša doslovno kao korov, bujajući bez ograda i rezervi.

Borač - zaštitnik jagoda i ljudskog zdravlja

U mojoj bašti, bumbari ga obožavaju sa entuzijazmom tamaneći njegov polen. Bio im je blagoslov ove zime bez zime jer su uvek nalazili hranu u srcima modrih zvezda cvetova. Pčele su ređe, ne zbog borača nego jer se oseća da ih je manje i to zabrinjava.

Odlično se slaže i sa jajima

Recept za hladnu čorbu od krastavaca sa boračem

Kako je počelo leto, predlažem recept za hladnu čorbu od krastavca sa cvetovima borača. Dobro će doći u vrelim danima. Potrebne su dve ljutike, jedan krastavac, kašika maslinovog ulja, čen belog luka, kockica koncentrata pileće supe ili prava pileća supa, 1,5 decilitar suvog belog vina, grčki jogurt koji je masniji, izdašniji od običnog i sveži cvetovi borača.

Na ulju propržiti sitno seckanu ljutiku (može i crveni luk, ako baš nemate ljutiku), dodati beli luk i potom na kockice izrezan, od kože i semenki očišćen krstavac. Preliti pilećom supom, vinom i sa pola litra vode. Poklopiti i pustiti da kuva četvrt sata. Čorba je spremna za dalju pripremu kada kockice krastavca omekšaju. Iseckati povrće u blenderu i potom, kad se ohladi, ostaviti neko vreme u frižideru. Popraviti ukus biberom i solju. Ukrasiti kašičicom ili dve grčkog jogurta, može i mileramom, ali i običnim jogurtom i posuti cvetovima borača. 

Prijatno !


Tagovi

Borač Uzgoj borača Ulje borača Čaj Diuretik Melanholija Uzgoj paradajza Uzgoj jagoda Recept Čorba od borača


Autorka

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt veka dopisnica iz Brisela, sa preko 25.000 članaka. Dugogodišnja saradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D