Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priča o boraču
  • 20.06.2019. 12:30

Borač diže srčanost, jača živce, čuva rajčicu i jagode od štetnika i odličan je u jelima

Borač je biljka čije se ljekovite tajne, iako je poznat tisućljećima, tek otkrivaju.

Foto: Lada Niseteo
  • 2.930
  • 423
  • 1

Borač (Borago officinalis) kojega zovu je još boražinom, njemački je Boretsch ili čak Gurkenkraut radi okusa krastavca, cvjetao je u mom otočnom dvorištu cijele zime. Zima je bila blaga, bez temperaturnih minusa, biljka, prinova u mom vrtu, spokojno je i sustavno napredovala u zavjetrini te se vrijeme plavih zvjezdica, kako to lijepo reče dr sci Stribor Marković, protegnulo cijele godine i još traje. Moju dragu Maju Celing Celić obasipala sam fotkicama i informacijama da mi je najbolji s njokima, a ona mi uzvraćala fotkama svog nasada. Stari su ga pak Rimljani posipali na jelo prije bitke jer čini hrabrijima, a biokemičar/farmaceut sa specijalizacijama aromaterapije i fitoterapije u svojoj prelijepoj knjizi "Priče iz šume Striborove" tvrdi da ta ohrabrujuća kemija radi i za životne bitke.

Pirolizidinski alkaloidi su za sve zaslužni, mada Stribor savjetuje da je ne konzumiramo svakodnevno da njima ne bismo opteretili jetru. Umjerenost se traži i za ispijanje čaja, žlicu borača prelije se s dva do dva i pol decilitra vrele vode, pusti da odstoji desetak minuta i onda pije, dva puta dnevno, ne više.

Ulje od sjemenki - nutritivna zvijezda

Prava je nutritivna zvijezda iz ove biljke ulje od sjemenki. Sport prikupljanja sjemenki zahtijeva strpljenje, agrotekstil i sreću budući da sjemenke nejednako dozrijevaju, same otpadaju s biljke, nepredvidljive su te je bez podloge veća šansa da će završiti uokolo umjesto u preši i boci ulja. Eksperti vele da smo evolucijom izgubili sposobnost stvaranja, sinteze masnih kiselina eikozanoida, svojevremeno okrštenih i kao vitamni F. Dr sci Stribor Marković upozorava da je ljudskom zdravlju potreban fini omjer omega-3 i omega-6 kiselina zbog protuupalnog djelovanja i i tome je značajna uloga borača i, pogotovo, boračeva ulja. Uz jednu specifičnost, pokazalo se da omega-6 iz borača također ima protuupalno djelovanje, pri čemu priča postaje baš komplicirana za nas obične smrtnike, jer jedna od omega-6 kiselina, gama-linolenska, GLA, podržava u tijelu prostaglandine serije 1. Odatle i pomoć boračeva ulja u sanaciji suhe kože. Ili, "kamenčić u slagalici zdravlja" kako ga je opisao biokemičar.

Bumbari ga obožavaju

Osim zaboravljene primjene u dizanju srčanosti, borač je od davnina upotrebljavan u borbi protiv melankolije no i taj njegov unos u bitku s lošom voljom je izleda zaboravljen u konkurenciji drugih čudotvorki. Danas se list koristi kod kašlja i kao diuretik, efikasniji od peršina. Cijenjena, mada donekle zapostavljena je pomoć borača pri jačanju srca, krvi i živčanog sustava s naglaskom na kratkotrajnost konzumacije. Neki nalaze njegovu učinkovitost pri borbi s aknama. K tome, ulje borača se iskazalo kao dobrodošla pripomoć kod reumatoidnog artritisa, budući da djeluje protuupalno.

Naglasak: borač je prije biljka za prvu pomoć nego li za stalnu terapiju.

Vrt štiti od nametnika

Na tanjuru, borač se jede sirov, budući da kuhanjem gubi svoj karakterističan okus svježeg krastavca radi kojeg ga na engleskom i njemačkom zovu biljka krastavac. Najbliži su mu srodnici, po aromi, peršin, bosiljak, timijan, a najbolje se na tanjuru sljubi s koromačem, lososom, mladim lukom, jagodama i bijelom ribom, tvrde kulinari.

U vrtu je dobar čuvar nasadima jagoda koje štiti od nametnika. Slično će činiti i kod rajčice. Borač će u nasadima jagoda i rajčica plodovima podići aromu i okuražiti im rast, na način na koji je dizao hrabrost ljudima u napitcima starih Rimljana. Stoga eksperti preporučuju da se i to koristi, uz napomenu da je potreban oprez jer se ova nezahtjevna biljka, dokopa li se plodnog tla i sunca, ponaša doslovno kao korov, bujajući bez ograda i rezervi.

Borač - biljka zaštitnica jagoda i zdravlja ljudi

U mom vrtu, bumbari ga obožavaju s entuzijazmom tamaneći njegov pelud. Bio im je blagoslov ove zime bez zime jer su uvijek nalazili hranu u srcima modrih zvijezda cvjetova. Pčele su rjeđe, ne radi borača nego jer se osjeća da ih je manje i to zabrinjava.

Odlično se slaže i s jajima

Recept za hladnu juhu od krastavaca s boračem

Kako je počelo ljeto, prilažem recept za hladnu juhu od krastavca sa cvjetovima borača. Dobro će doći u vrelim danima. Potrebne su dvije ljutike, jedan krastavac, žlica maslinova ulja, češanj bijelog luka, kockica koncentrata pileće juhe ili prava pileća juha, decilitar i pol suhog bijelog vina, grčki jogurt koji je masniji, izdašniji od običnog te svježi cvjetovi borača.

Na ulju popržiti sitno sjeckanu ljutiku (može i crveni luk, ako ćemo baš ), dodati češnjak i potom na kockice izrezan, od kože i sjemenki očišćen krstavac. Preliti pilećom juhicom, vinom i s pola litra vode. Poklopiti i pustiti da kuha četvrt sata. Juha je spremna za nastavak rada na njoj kad kockice krastavca omekšaju, Blendati je i potom, kad se ohladi, ostaviti neko vrijeme u hladnjaku. Popraviti okus paprom i soli. Ukrasiti žlicom, dvije grčkog jogurta, može i mileramom, ali i običnim jogurtom, te posuti cvjetovima borača. Uslast!


Tagovi

Borač Uzgoj borača Ulje borača Čaj Diuretik Melankolija Uzgoj rajčica Uzgoj jagoda Recept Juha od borača


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]