Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orhideje
  • 05.10.2018. 08:00

Bolesti orhideja i kako ih sprečiti

U prevenciji bolesti je potrebno smanjiti vlažnost vazduha i temperaturu prostorije, paziti pri zalivanju i povećati strujanje vazduha.

Foto: Pixabay / HOerwin56
  • 28.146
  • 193
  • 0

Orhideje su omiljeno ukrasno bilje koje ukrašava mnoge domove. Različitih su boja, veličina i razvoja rasta. Većina vrsti potiče iz tropskih kišnih šuma, gde temperatura ne pada ispod 18°C. Bolesti orhideja najčešće se pojavljuju pri povećanoj vlazi koja se zadržava na listovima i cvetovima uz otežanu drenažu.

Zdravstveno stanje orhideja najčešće ometaju napadi gljiva i bakterija. Prepoznavanjem simptoma bolesti, njihovo širenje se može sprečiti, uz pravilne sprovođenje zaštite bilja.

Gljivične bolesti orhideja

Crna trulež gljivična je bolest koja se stvara kod nakupljanja vode na delovima biljke. Uzročnik je Phytophtora spp. Spore gljiva putuju vodom, te kad dođe pravo vreme za to, stvaraju micelije, koje kasnije uzrokuju simptome bolesti. Na naličju listova se u početku pojavljuju male, vodenaste, smeđe, nepravilne pege koje kasnije postaju tamnocrne pege. Brzo se šire na ostale delove biljke. Kako bi to sprečili, izbegavajte prskanje orhideja vodom, a zaražene biljne delove uklonite sterilnim nožem.

Trulež korena i rizoma orhideja pojavljuje se ako je supstrat za orhideje previše vlažan i nije sterilan. Često se može pojaviti kod nedavno podeljenih biljaka, zbog upotrebe nesterilnog alata. Infekciju uzrokuje nekoliko Fusarium vrsti. Bolest je vrlo zarazna, a osim na korenu, simptomi se mogu primetiti i na višim delovima biljke. Zaraženi listovi su žuti, tanki, smežurani ili naborani, te trule. Pri slaboj zarazi, biljkama postupno otpada lišće tokom godinu dana, dok kod ozbiljnije zaraze, biljke mogu biti uništene za tri do devet nedelja. Kod napada bolesti, orhideju presadite u sterilni supstrat, a sterilnim nožem uklonite zaražene delove. Pri svakom kontaktu sa zaraženim tkivom, sterilišite nož. Orhideje je potrebno tretirati fungicidima.

Palež cvetova uzrokuje oštećenja na laticama. Uzročnik ove bolesti su gljive roda Botrytis. Bolest se razvija tokom toplog vremena i visoke vlažnosti vazduha. Simptomi bolesti su smeđe ili crne pege na laticama. Pege se šire cvetovima, te ih je potrebno ukloniti. U vlažnim uslovima, na teško zaraženim ili propadajućim cvetovima mogu se primetiti sive gljivične tvorevine. Zaraženi cvetovi se uklanjaju. Orhideje je potrebno tretirati fungicidima. Domaći lek koji se može koristiti je rastvor sode bikarbone - u litri vode otopi se pola kašike sode bikarbone.

Pege na listovima mogu uzrokovati različite vrste organizama. Uz dobru prozračenost prostorije i pažljivo zalivanja orhideje (bez zadržavanja vode na listovima), može se uticati na prevenciju bolesti.

Saveti za uzgajanje orhideje

Bakterijske bolesti orhideja

Najčešće su bakterijska smeđa pegavost i bela trulež. Uslovi za razvoj ovih oboljenja su visoke temperature uz visoku vlažnost vazduha, i takođe, prskanjem vode po listovima. Uzročnici bakterijske smeđe pegavosti su vrste roda Pseudomonas. Na mestima gde se zadržava voda, razvijaju se žute mrlje, koje se šire prema korenu. Biljka počinje da truli, uz pojavu neugodnog mirisa. Belu trulež uzrokuje gljiva Sclerotinia spp.. Ona uzrokuje brzu trulež i propadanje korena i nižih listova. Bolest se širi celom biljkom. Sterilnim nožem uklonite zaražene delove biljke i tretiratajte fungicidima. U prevenciji bolesti je potrebno smanjiti vlažnost vazduha i temperaturu prostorije, paziti pri zalivanju i povećati strujanje vazduha.

Virusna oboljenja orhideja

Postoji nekoliko vrsta virusa koji napadaju orhideje. Simptomi se prikazuju kroz hloroze i nekrotične pege, pruge i linije na listovima. Cvetovi mogu imati nekrotične pege i pruge, kao i nagli prelaz boja iz jedne u drugu. Hemijsko sredstvo za suzbijanje virusa ne postoji. Zaražene biljke treba ukloniti, kako bi se sprečilo širenje virusa. Kao preventivna mera, preporučuje se upotreba čistih i sterilnih noževa, čiste posude kod presađivanja, a najvažnije, kontrolisanje rasta biljaka.


Tagovi

Gljivična oboljenja orhideja Bakterijska oboljenja orhideja Virusna oboljenja orhideja Trulež Palež Pegavost Hloroza


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.