Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vojvodinašume
  • 06.07.2016. 15:00

Zaštitimo šume od požara!

Apeluje se na građane da primene pojačane mere zaštite od požara i podseća da šumski požari predstavljaju izuzetno veliku opasnost za sav živi svet.

  • 336
  • 13
  • 0

Javno preduzeće Vojvodinašume, apeluje na građane da primene pojačane mere zaštite od požara i podseća da šumski požari predstavljaju izuzetno veliku opasnost za sav živi svet.

U određenim okolnostima, šumski požari mogu za kratko vreme da izazovu ogromne materijalne štete i poprime dimenzije prirodne i ekološke katastrofe sa nenadoknadivim posledicama.

Neprocenjive štete od požara svake godine

Šumski požari godišnje nanose neprocenjive štete šumskom fondu Republike Srbije. U proteklih 13 godina je samo u AP Vojvodini bilo opožareno preko 1.300 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta. Najveći broj šumskih požara izazove čovek svojim nesavesnim ponašanjem. Spaljivanje biljnih ostataka, na primer strništa, živica i smeća, čest je uzrok požaru koji se dalje prenosi na šumske komplekse. Vatru ne treba paliti na otvorenom prostoru, ukoliko mesto za to nije predviđeno i vidno obeleženo te obezbeđeno.

U slučaju požara hitno obavestiti vatrogasnu službu i šumsku upravu

Zaostalu vatru ili manji požar, treba odmah ugasiti, pod uslovom da ne postoji opasnost po gasioca. U suprotnom, hitno pozvati vatrogasnu službu na broj 193, a u slučaju šumskog požara i najbližu šumsku upravu. Na poziv nadležnih organa, potrebno je da uzmete učešće u gašenju požara. Ovo se posebno odnosi na vlasnike šuma i zemljišta koje je pod požarom ili kome preti neposredna opasnost.

Foto:bigstockphotos.com;aorlemann


Tagovi

Šumski požari Apel Vojvodinašume Gašenje požara Šumska uprava Vatrogasna služba Spaljivanje biljnih ostataka