Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski požari
  • 27.06.2022. 15:00

Za šumske požare nisu krivi toplotni talasi? Erdogan za odgovorne traži smrtnu kaznu

Šuma se ne može sama zapaliti, to je glupost, tvrdi meteorolog Jirg Kahelman. U gotovo sto posto slučajeva šumskih požara kriv je čovek.

Foto: Depositphotos/nilaya (ilustracija)
  • 213
  • 94
  • 0

Ove nedelje Evropu, a posebno Balkan čeka toplotni talas, a temperature će ponegde dosezati i do 40°C. Najgore će biti u sredu i petak. 

Leti su uz suše koju uzrokuju ovako visoke temperature i nedostatak padavina, prisutni i šumski požari, sve češći kako u svetu, tako i na našem kontinentu. Često ćemo čuti kako ih uzrokuju toplotni talasi, ali, nemački meteorolog Jirg Kahelman kaže - kako je to glupost. On tvrdi da je gotovo sto posto šumskih požara uzrokovano ljudskom rukom, piše Agrarheute.

Šuma ne može sama da se zapali

Dakle, nedavno je izgorelo čak 100 ha šume u nemačkoj saveznoj državi Brandenburg zbog čega su stanovnici morali da budu evakuisani. Aktivisti su okrivili klimatske promene i toplotne talase. Kahelman je tada tvitao da rizik od šumskih požara ne nastaje zbog toplotnih talasa nego ako kiša ne pada duže vreme, a događaju se uglavnom kada neko zapali šumu. 

Ovaj meteorolog smatra da klimatske promene zahtevaju našu najveću pažnju, ali da ne uzrokuju šumske požare na način da se šuma "samozapali". Takođe osporava tvrdnje da do požara mogu dovesti krhotine stakla koje reflektuju svetlost. 

Upozorava da mnogo toga možemo sami da napravimo jer je minimalan broj ovakvih požara uzrokovan munjama. Najviše njih nastaje zbog namernog paljenja ili nemarnosti - paljenja suve trave, strnjišta, otvorene vatra u šumi, bačenog opuška cigarete i slično. 

Smrtna kazna za počinitelje

A za takve u Turskoj pripremaju ni manje ni više nego smrtnu kaznu! Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je u petak uvođenje smrtne kazne za odgovorne za paljenje šumskih požara.

"Kakva bi kazna trebalo da bude? Smrtna kazna? Smatram da bi to trebalo kažnjavati smrtnom kaznom", rekao je novinarima u požarom pogođenom turističkom naselju Marmaris u jugozapadnoj pokrajini Mugla.

Suva trava brzo plane, a ako je u blizini šuma, šteta je neprocenjiva (Foto: Depositphotos/toa55)

Tamo je prošle nedelje izgorelo 4.000 hektara šume, a 435 ljudi je evakuisano, tvrdi Erdogan. 

Prošle je godine u toj zemlji haralo nekoliko masovnih požara koji su pustošili uglavnom ruralna područja.

Teško je bilo u čitavoj Evropi, a uz Tursku, najviše su stradali Grčka, Italija, ali i Bugarska, Rumunija, Ukrajina i Rusija. 


Tagovi

Šumski požar Smrtna kazna Krivac Ljudski faktor Toplotni talas Redžep Tajip Erdogan Jirg Kahelman


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB