Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Markiranje divljih zveri
  • 14.10.2020. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Prijepolje

Vučica Vanda sa Jadovnika prva dobila satelitsku ogrlicu

Vučica po imenu Vanda prvi je vuk u Srbiji koji je markiran, a ogrlica koju nosi pomoći će biolozima da više saznaju o njenim navikama i aktivnostima. Markiran je i mrki medved Bora, drugi koji je dobio ogrlicu u poslednjih nekoliko godina na ovoj planini kod Prijepolja.

Foto: Alem Rovčnin
  • 372
  • 273
  • 0

Na Jadovniku kod Prijepolja, tim stručnjaka sa Biološkog fakulteta u Beogradu, uspeo je da markira vuka, što je prvi takav slučaj zabeležen u Srbiji. U klopku je uletela vučica koja je iz milošti nazvana Vanda, a satelitska elektronska ogrlica koju je dobila pomoći će biolozima da više saznaju o njenim navikama i aktivnostima.

Ujedno, uspeli su da "ozvuče" i mrkog medveda, drugog koji je do sada markiran na ovoj planini.

Markiranih vukova nema ni u BiH niti u Crnoj Gori

Vučica je uhvaćena sasvim slučajno, dok su prirodnjaci iz Beograda i Prijepolja na hranilištu za divlje životinje Kašan u zasedi čekali mrkog medveda. Kako bi iskoristili jedinstvenu priliku da markiraju vučicu morali su da elektronsku ogrlicu za nju naruče od kolega sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koja je na Jadovnik stigla ekspresno. Obavljeni posao dobija još više na značaju ukoliko se zna da markiranih vukova nema ni u susednoj Bosni i Hercegovini niti u Crnoj Gori sa kojima se prijepoljska opština graniči.

Posle pola veka na Zlataru se opet čuje rika jelena

"U narednih godinu dana pratićemo njeno kretanje, što će nam, nadam se, pomoći da prikupimo dosta novih informacija vezanih za život vukova u Srbiji. Znaćemo njen radijus kretanja, koje teritorije preferira, da li se kotila i ima li mladunce, da li živi sama, u paru ili u čoporu, kao i mnogo toga drugog", kaže vođa tima Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Uhvaćen i medved Bora težak 230 kg

Na hranilištu Kašan na 1.600 metara nadmorske visine, biolozi su prošlog vikenda u stvari čekali medveda Miloša, koji je prvi mimo Tare, markiran ovde 27. septembra 2017. godine i koji je do sada naučnicima poslao više od 20.000 bitnih podataka o svom kretanju. Plan je bio da ga uhvate i zamene mu odašiljač, ali je umesto njega, u klopku upala najpre vučica Vanda, a potom i njegov srodnik, koji se prvi put na hranilištu pojavio dvadesetak dana pre toga. Nakon što mu je stavljena ogrlica, uhvaćeni medved je vraćen u prirodu, a na rastanku je dobio ime Bora.

Uhvaćeni medved nazvan Bora, vraćen je u prirodu

"Bora je težak oko 230 kilograma i jedan je od najkrupnijih primeraka uočenih u ovom delu Srbije, a biolozi su procenili da je star preko deset godina. Odmah se videlo da je velika jedinka, snažan i ratoboran, prava sila. Čim je osetio čoveka počeo je da lomi sve oko sebe, kopao je zemlju, režao, šištao kroz nos. Nadamo se da će u buduće biti koperativniji, jer tako krupni primerci često znaju da odbace elektronsku ogrlicu pošto im je obim vrata veći od obima glave, i da će naučnicima poslati značajne podatke o svom životu i navikama", kaže Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana "Jadovnik - oaza netaknute prirode".

Zbog redovnog obroga divlje zveri više ne zalaze u sela

Članovi prijepoljskog udruženja "Jadovnik" na Kašan godišnje iznesu od 30 do 50 tona hrane za razne divlje životinje. Zahvaljujući video-nadzoru zna se da ovde na obrok naizmenično dolaze tri medveda, Miloš, Bora i Mališa koji je tako nazvan zbog omanjeg rasta, lisice, vukovi, divlje svinje, po neki jazavac...

"Hranu na Kašan redovno iznosimo i zimi. Zbog toga što ovde i po snegu imaju redovan obrok divlje zveri više ne zalaze u sela i ne prave štetu meštanima. Poslednjih nekoliko godina bilo je nekoliko napada na stada ovaca, a u par pčelinjaka su prevrnute i košnice, ali kako se na kraju ispostavilo krivci za to nisu bili vukovi i medvedi već psi lutalice koji sve češće prave 'zulum' po planini."

Monitoringa mrkog medveda i beloglavih supova

Jadovnik, sa svojih 1.734 metra nadmorske visine i surovom klimom, jedna je od najlepših planina Srbije. Prostrani planinski pašnjaci, guste četinarske i bukove šume, staništa su mnogih retkih biljnih i životinjskih vrsta.

U Šumskom gazdinstvu "Prijepolje" markirani su vučica i dva medveda

"Masiv Ozrena i Jadovnika odlikuje se izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svetom, kako faunom sisara sa 37 vrsta, tako i ornitofaunom sa oko 100 vrsta ptica, ali i bogatom faunom vodozemaca i gmizavaca. Osim monitoringa populacije mrkog medveda, ovde se obavljamo i monitoring beloglavih supova koji se gnezde u kanjonu Mileševke", kaže Bojana Bjelić, referent zaštite prirode u Šumskom gazdinstvu "Prijepolje" koje gazduje delom Jadovnika na kom su markirani vučica i dva medveda.  


Tagovi

Markiranje vukova Markiranje medveda Vučica Vanda Bojana Bjelić Monitoring divljih životinja Vjekoslav Joksimović Duško Ćirović


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.