Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 17.07.2018. 10:00

Vetrozaštitni pojasevi važni za poljoprivredu

Vetrozaštitni pojasevi sprečavaju degradaciju zemljišta, a kilometar u kome ima medonosnog drveća, daje 500 kg meda. 

Foto: Pixabay / hpgruesen
  • 356
  • 39
  • 0

Vetrozaštitni pojasevi su od izuetne važnosti, kako za svakodnevno funkcionisanje, ali i za saobraćaj i posebno za poljoprivredu. Na rešavanje ovog problema prionula je novosadska Uprava za privredu, koja je sklopila ugovor sa Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. Prošle godine je finansirana izrada studije, a sada se počelo i sa projektom.

"Celo područje Vojvodine je izuzetno ugroženo, a poznato je da je najmanje pošumljeno u Evropi! Nedostaje dosta drveća. Područje Banata je posebno ugroženo, kao i opštine Temerin i Bečej. Kada je reč o Novom Sadu i okolini, potrebno je oko 1.100 km dužine zatitinih pojaseva. Katastarske opštine gde će biti najveća dužina pojaseva su Kać, koji će imati oko 170 km pojaseva, Budisava 34 km, Kovilj 168 km i Čenej 215 km", rekao je za RTV Saša Orlović iz Instituta.

Vetrozaštitni pojasevi štite zemljište i pomažu pčelarstvu

Šume u Vojvodini nisu prvenstveno proizvodnog karaktera, koliko bi trebalo da imaju zaštitnu svrhu. Ujedno može da se razvija i lovstvo, turizam. Takođe, one su od izuzetnog značaja za poljoprivrednu proizvodnju.

"Jaki vetrovi odnose najplodniji deo zemljišta, površinski sloj. Isušuju zemljište, dovode do smanjenog prinosa, poremećeni su uslovi u kojima kulture mogu da rastu. Jedno rečju, zemljište je izloženo degradaciji", napominje Orlović i naglašava da jedan kilometar vetrozaštitnih pojaseva, u kome ima medonosnog drveća, daje 500 kg meda


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Vetrozaštitni pojasevi Pčelarstvo Poljoprivreda Novi Sad Ugovor Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃