Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski dan šuma
  • 18.03.2018. 12:00

U ZDK će pošumljavati, ali i prijavljivati neodgovorne građane

Na prvi dan proljeća, 21. marta obilježava se Međunarodni dan šuma, a ovogodišnja tema je "Šume i održivi gradovi".

Foto: Bigstockphoto/gstockstudio
  • 126
  • 15
  • 0

Međunarodni dan šuma obilježava se 21. marta, na prvi dan proljeća, što je odlučeno na sjednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije, davne 1971. godine. 

Prema podacima UN-a, godišnje se uništi oko 13 milijuna hektara šume; 12-20 % emisija stakleničkih plinova u svijetu, koji prouzrokuju klimatske promjene, izazvano je upravo krčenjem šuma.

Tema Međunarodnog dana šuma 2018. godine je: "Šume i održivi gradovi".

Obilježavanju ovoga, za čitavu planetu važnog dana, pridružili su se i Zeničko-dobojski kanton, Vlada Kantona Sarajevo te Šume RS. 

U ZDK akcija pošumljavanja i održavanja novih kultura

Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

Pozivaju javnost da taj dan obilježe sadnjom sadnica drveća u svojoj okolini, dajući time svoj doprinos svijetlijoj budućnosti sadašnjih, ali i budućih generacija.

S ciljem očuvanja šumskih resursa i poboljšanja njihovog kvaliteta, Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona doo Zavidovići, svake godine, organizuje akcije pošumljavanja novih površina i održavanja već podignutih šuma. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo će se, kao i svake godine, obilježavajući Međunarodni dan šuma, uključiti u akciju pošumljavanja i održavanja novih kultura širom Zeničko-dobojskog kantona.

Kontrolirat će paljenje vatre i prijavljivati neodgovorne

Također, u ovom kantonu upozoravju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemjištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume.

"Sa poboljšanjem vremenskih prilika stanovništvo je počelo sa čišćenjem privatnih posjeda, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i rastinja. Imajući u vidu činjenicu da paljevine, usljed nepažnje, često izmaknu kontroli i pretvore se u požare sa velikim posljedicama, apelujemo na građane da izbjegavaju ovaj način uništavanja korova i čišćenja njiva", upozoravaju u ZDK te pozivaju građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

S ciljem sprječavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli ovih radnji te u skladu sa zakonom podnositi prijave protiv lica koja pale vatru na zabranjenim lokalitetima.


 


Tagovi

Međunarodni dan šuma Požar Zeničko-dobojski kanton Pošumljavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.