Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mrki medvjed u RS
  • 04.01.2018. 07:00

U većini područja prisutan krivolov medvjeda

Centar za životnu sredinu proveo je anketu među lovačkim udruženjima i šumskim gazdinstvima, a koja gazduju mrkim medvjedom u RS. Pogledajte kakvi su rezultati.

Foto: Pixabay/nana_briere
  • 170
  • 9
  • 0

Rezultati ankete za lovačka udruženja i šumskih gazdinstva koja gazduju mrkim medvjedom u Republici Srpskoj pokazuju da je prisutan krivolov medvjeda u većini područja, da su potrebne mnoge aktivnosti na zaštiti, ali i da su lovci spremni da sarađuju sa istraživačima.

Anketa sadrži pitanja koja se dotiču ključnih problema u upravljanju medvjedom i drugim velikim zvijerima u RS. Sprovedena je u periodu od aprila do juna 2017. godine kroz direktno intervjuisanje predstavnika lovačkih udruženja i šumskih gazdinstava.

Anketa se odnosi i na vuka i risa

"Anketa obuhvata 50 pitanja iz različitih aspekata upravljanja medvjedom ali se dotiče i problematike ostalih velikih zvijeri prisutnih kod nas, vuka i risa. Ocjenjivanje je za većinu pitanja ocjenama od 1 do 5, radi lakše statističke analize i prikazivanja generalnog stava svih udruženja.

Pojedina pitanja predstavljaju kvalitativnu analizu uz davanje komentara i mišljenja predstavnika udruženja", rekao je Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu.

Suživot medvjeda sa ljudima

Anketa je realizovana u okviru projekta podržanog od strane njemačke fondacije EuroNatur. Jedan od ciljeva projekta je poboljšati suživot medvjeda sa ljudima, te obogatiti naše znanje o faktorima i mehanizmima koji utiču na populaciju medvjeda. Za anketiranje su birana isključivo lovačka udruženja i šumska gazdinstva koja imaju prisutnog medvjeda u svojim lovištima.

"Rezultati ankete će detaljno biti predstavljeni nadležnim institucijama i svim zainteresovanim stranama, te predstavljaju vrlo važne smjernice za dalji proces donošenja odluka o upravljanju mrkim medvjedom", dodao je Pašić.

Plan je uključiti širi krug stručnjaka

Bosna i Hercegovina je 2008. godine ratifikovala Bernsku konvenciju koja štiti divlje vrste i prirodna staništa i po kojoj imamo obavezu da izradimo planove upravljanja za velike zvijeri, uključujući i mrkog medvjeda. Sprovođenje ankete je jedan od važnih koraka ka zaštiti medvjeda i drugih velikih zvijeri u Republici Srpskoj i čitavoj Bosni i Hercegovini.

Centar za životnu sredinu će nastaviti sa ovim aktivnostima, a već ove godine plan je uključiti i širi krug stručnjaka, kako bi imali informacije o pravom stanju populacije medvjeda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Neka od izdvojenih pitanja i odgovora možete vidjeti u dokumentu ispod članka.

Foto: Pixabay/nana_briere


Dokumenti


Tagovi

Mrki medvjed u RS Krivolov Ris Vuk Centar za životnu sredinu Jasmin Pašić EuroNatur


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.