Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šume RS
  • 01.08.2020. 16:00

U toku pregovori sa Svjetskom bankom za saniranje stanja u šumarskom sektoru

Krajnji cilj je povećanje stepena obrade šumskih drvnih sortimenata, zatim uvođenje nove tehnologije obrade i prerade drveta, ali i kreiranje održivijeg i rentabilnijeg sistema.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 104
  • 339
  • 0

Prema riječima pomoćnika resornog ministra, Gorana Zubića, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS započelo je pregovore sa Svjetskom bankom o kreditu od 30 do 50 miliona dolara za potrebe Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske", navodi se na zvaničnom sajtu Opštine Sokolac.

Kako kaže Zubić, navedena sredstva trebalo bi da budu iskorištena za pošumljavanje, izgradnju šumske infrastrukture, ali i nabavku moderne mehanizacije.

"Krajnji cilj je povećanje stepena obrade šumskih drvnih sortimenata, zatim uvođenje nove tehnologije obrade i prerade drveta, kreirati održiviji i rentabilniji sistem kako bi se ovo preduzeće postavilo na zdrave temelje", naveo je pomoćnik ministra za Glas Srpske.

Korona virus odrazio se i na šumarski sektor

On je takođe podsjetio da je nadležno ministarstvo definisalo poseban akcioni plan za sprječavanje i suzbijanje šumskih krađa, u koji je uključeno i Ministarstvo unutrašnjih poslova, interna kontrola javnog preduzeća i šumarska inspekcija.

"Samo tokom prošle godine imali smo 13 ovakvih akcija prilikom kojih je oduzeto oko 3.000 kubnih metara nelegalno posječenog drveća", dodaje on. 

Domaća proizvodnja u šumarskom sektoru bilježi pozitivan trend

Kada je riječ o pandemiji virusa korona, ona se odrazila i na poslovanje u šumarskom sektoru i to na više načina.

Glavni partneri sa kojima ova firma sarađuje su domaći drvni prerađivači, ali oni su u prethodnom periodu imali velikih problema, odnosno, zastoja u prodaji svojih proizvoda. Sa poteškoćama su se suočili kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Smanjen obim kupovine drvnih sortimenata

Iz tog razloga, bosanski prerađivači su značajno smanjili obim kupovine šumskih drvnih sortimenata, a što se zatim odrazilo i na poslovanje ove firme.

Prema njegovim riječima takođe je došlo i do pada prihoda, kao i do nešto težeg plaćanja tekućih obaveza. Ovo se prenstveno odnosi na isplaćivanje zarada radnicima, ali i obaveza prema uslužnim djelatnicima, koji vrše sječu i izvlačenje drvnih sortimenata.

Od sad bez kontrole kvaliteta kod izvoza drvnih sortimenata iz BiH?

Podsjećamo i da je vlada u FBiH ukinula obavezu kod kontrole kvaliteta izvoza trupaca, rezane građe, drveta za ogrijev i suhu destilaciju, kao i kod celuloznog i oblog tehničkog drveta. Ovom odlukom žele se otkloniti negativne posljedice neusklađenosti u proizvodnji i troškovima kontrolisanja kvaliteta ovih proizvoda prilikom izvoza, a koji se naplaćuju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Takođe na ovaj način nastoji se olakšati poslovanje privrednicima i smanjiti parafiskalni nameti.


Tagovi

Šumarski sektor Pošumljavanje Goran Zubić Ministarstvo poljoprivrede RS Drvni sortimenti Šumski sortimenti Posječeno drveće Sječa stabala


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P