Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • sadnja drveća
  • 30.04.2021. 14:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jablanica

U 2021. posadiće 40.000 sadnica u cilju očuvanja šumskog fonda širom BiH

Cilj "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" u ovoj godini je posaditi 40 hiljada sadnica angažiranjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine kako bi učestvovali u ovom poduhvatu.

Foto: Depositphotos/oscarcwilliams (ilustracija)
  • 135
  • 117
  • 0

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, Daniel Hunn i načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović, u toku jučerašnjeg dana su u ovom gradu obilježili svoju posvećenost "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost" (GoGreen Initiative) tako što su simbolično posadili sadnice crnog bora, stoji na zvaničnoj stranici Općine Jablanica.

Ova lokalna samouprava, kao dio UNDP-ove pomenute inicijative od 2020. godine, obavezala se da će u tekućoj 2021. posaditi najmanje 1.000 sadnica. Švicarska će sufinancirati 300 sadnica kroz Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), kao i zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u našoj zemlji.

"Ambasada Švicarske pridružila se Inicijativi jer smo snažno posvećeni zaštiti okoliša kroz različite ideje i aktivnosti koje ova zemlja podržava u Bosni i Hercegovini. Također, integriramo mjere za smanjenje rizika od katastrofa i mjere zaštite sredine kad god je to moguće u svojim intervencijama", naveo je ambasador Hunn, naglašavjući da je njegova zemlja dugogodišnji partner Općine Jablanica u području lokalnog upravljanja, zatim kod poboljšanja strateškog razvojnog planiranja i u okviru demokratskog učešća stanovništva u definisanju razvojnih prioriteta i poboljšanja kvaliteta života u ovom gradu. "Radujem se što ćemo nastaviti sa našom dobrom saradnjom i u budućnosti", istakao je on, povodom svoje prve službene posjete pomenutoj općini.

Domaći šumski fond ugrožen ?!

Cilj "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" u ovoj godini je posaditi 40 hiljada sadnica angažiranjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine kako bi učestvovali u ovom poduhvatu.

Prema riječima gradonačelnika Šabanovića, u periodu nakon rata, na teritoriji Jablanice i Hercegovačko - neretvanskog kantona došlo je do nekontrolisane sječe šumskog fonda, što je za posljedicu dovelo do stvaranje goleti, erozije zemljišta, ali i zagađivanja vode, zraka i tla. Pored ovog načina, šume u BiH uništavaju se i kroz požare.

"U tom pogledu, sasvim je logično da se naša općina pridruži aktuelnoj inicijativi", izjavio je Šabanović zahvalivši se pri tom partnerima, Vladi Švicarske i ILDP-u zato što su prepoznali njihova zalaganja u obnovi šumskog fonda, te na taj način konkretno pomogli u očuvanju održive i zdravije budućnosti

Prirodno stanište oprašivača, bitnih za poljoprivredu

Navedenim aktivnostima nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode. Mjere poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i u većem obimu. Drveće sprječava klizišta i eroziju terena, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

9 razloga zašto saditi drveće

Kako smo ranije pisali, erozija dugoročno može smanjiti plodnost tla uklanjanjem hranjivih tvari iz humusa, te organskih materija. Posebna opasnost postoji na prostorima pod uticajem jakog vjetra i velikih količina padavina. Ukorjenjena stabla doprinose poboljšanju stablinosti terena, a lišće sa drveća obogaćuje zemljište organskom materijom, poboljšava se struktura, ali i spriječava oticanje površinskih voda.

Jedan od najvažnijih razloga za smanjenje broja oprašivača u Europi je gubitak njihovog prirodnog staništa. Drveće osigurava stanište, mjesto za gnjezda, siguran izvor hrane i peludi za njih tjekom cijele godine. Ovo je vrlo bitno jer su oprašivači jedan od glavnih preduslova u uzgoju bilo koje kulture.


Tagovi

Šumski fond Sadnja drveća Damir Šabanović Daniel Hunn Erozija tla Zaštita okoliša Održiva budućnost Problem zagađenja Broj oprašivača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]