Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuja
  • 16.04.2018. 12:00

Tradicija u porodici Stevanović - rasadnik drveća

Stevanovići godišnje zasade oko 5.000 sadnica i ožile 35.000 sadnica. Osnovne vrste koja se nalazi u rasadniku su tuja smaragd i tuja kolumna.

Foto: Pixabay /laslia
  • 1.137
  • 108
  • 0

Porodica Stevanović iz Tvrdića kod Užica proizvodi oko 80 vrsta dekorativnih četinara, listopadnog drvećaukrasnog bilja. Počeli su na nekoliko ari, nakon što su pokrčili voćnjak, a sada imaju rasadnik na dva hektara i proizvodnju udgu dve decenije. Imaju svoja matična stabla, skidaju reznice, a svake godine nešto novo nabavljaju.

Godišnje zasade oko 5.000 sadnica

Uz stručnost tehničara za pejzažnu arhitekturu i dvojicu šumarskih tehničara, godišnje zasade oko 5.000 sadnica i ožile 35.000 sadnica. Na prodaju stižu za tri godine. Osnovne vrste koja se nalazi u rasadniku su tuja smaragd i tuja kolumna, a one su i najtraženije. Kako za RTS kaže najstariji u porodici, Milenko Stevanović, potrebno je puno truda i rada: "Treba i noću i danju da bude sve na vreme urađeno, zaliveno, rasađeno".

Mladi nastavljaju tradiciju

Mladi naslednik, Marko Stevanović kaže da je rastao sa ovim biljkama, te da nikad nije bežao od posla: "Isplativo je za mlade ljude kao što sam ja danas, kada je problem naći posao". Njegov brat Nikola je završio šumarsku školu, ali se bavi uzgojem jagoda i maline. Porodica Stevanović je zadovoljna postignutim, iako bi mogli da prodaju i više nego što proizvedu, a posebno što su svi na okupu. Nadaju se nastavku tradicije i u budućnosti.


Izvori

RTS


Tagovi

Tuja smaragd Tuja kolumna Milenko Stevanović Marko Stevanović Dekorativni četinari Listopadno drveće Ukrasno bilje Rasadnik


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!