Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje parcele
  • 21.02.2022. 15:00

Suzbijanje bagrema: Šta nikako ne smete da radite?

Proleće je pravi trenutak da počnemo sa uništavanjem bagrema koji izrasta i širi se na parceli.

Foto: Depositphotos/qklatan
  • 7.210
  • 179
  • 0

Kada se jednom nastani na parceli, bagrem je teško iskoreniti. On ima veoma izraženu sposobnost regeneracije i što ga više sečete, njega više ima. Postoje brojni načini rešavanja ovog problema.

Bagrem je strana vrsta uneta na naša područja kao odlična paša za pčele. Pripada porodici mahunarki i može da se razmnožava semenom i novim izdancima. Od druge godine starosti je sposoban da formira nove izdanke i potpuno osvoji parcelu, a u trećoj godini daje semenke. Od jednog posečenog debla formira se od pet do 10 novih.

Bušenje i paljenje panjeva

Jedna od metoda je da se stablo poseče, a na panju se bušilicom naprave rupe koje se ispune salitrom (kalijum nitratom). Posle toga se mogu zaliti sa malo vode kako bi salitra dospela na dno. Panj se prekrije folijom ili se rupe začepe drvetom poput čepa da se spreči prodiranje vode. Drvo se uništava iz unutrašnjosti, pa iako već posle nekoliko dana počinje delovanje, biće potrebna jedna do dve godine da se potpuno uništi. Umesto salitre može se sipati obična kuhinjska so, bakar ili gvođže sulfat.

Bagrem je odlična paša za pčele, ali je i vrlo invanzivan (Foto: Depositphotos/petia_stoycheva.abv.bg)

Često se koristi paljenje panjeva. Kako bi se intenziviralo gorenje, panj se izbuši i u rupe se naspe gorivo, a tu radnju ponekad treba ponavljati. Velika pažnja je potrebna kod spaljivanja kako ne bi izazvali požar.

Ne secite mlade izdanke

Kada se radi o uništavanju mladih izdanaka, nikako ih ne secite. Potrebno ih je prikratiti na visinu od 20 do 40 cm i potpuno oguliti koru, sastrugati. Bez kore dolazi do sušenja i sledeće godine treba odseći suvi patrljak do zemlje ili ga iščupati. Ovaj metod je efikasan i kod mlađih stabala. Bitan je momenat kada to radite. Optimalno je kada krene listanje. Tada biljka usvaja vodu i hraniva, kora se lako odvaja od drvensatog dela i biće je lakše oguliti. 

U slučaju da je potrebno brzo uništavanje stabala bagrema, postoje i namenski herbicidi koji se zovu arboricidi. Namenjeni su za uništavanje zeljastog korova, poludrvenastih i drvenastih biljaka, odnosno uništavaju drveće, grmlje, šiblje i slične vrste. Usvajaju se preko lista i mladih izdanka. Upotrebljavaju se kada bagrem prolista, ali se mogu koristiti i preko rana na stablima koja su listala. Ako je drvo veće ili ima mnogo većih izdanaka i mladih stabala možemo manjim sečivom napraviti ranu na stablu koja se namaže herbicidom. Prilikom primene ovih sredstava zaštitite sebe i okolinu.


Tagovi

Bagrem Akacija Arboricid Uništavanje bagrema Panj Paljenje panja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.