Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumarstvo
  • 13.02.2019. 12:00

Šumske sadnice: O upotrebi drveća razmišljajte pre sadnje

Ako se planira zasnivanje šumskog zasada, mora se dobro proučiti koju vrsta drveta posaditi. Izbor treba da zavisi od namene (upotrebe) kada drvo stasa za seču. Da li želite ogrevno ili građevinsko drvo, ovaj tekst može da vam olakša izbor.

Foto: Verica Matić
  • 3.196
  • 31
  • 0

Srbija je, kažu, srednje šumovita zemlja sa 30 odsto od ukupnih površina zasađenim raznim drvećem. Međutim, u Vojvodini pokrivenost zemljišta šumama je svega sedam odsto.

Iako Ministarstvo poljoprivrede ne odobrava subvencije za šumske sadnice, već za šumsku infrastrukturu, sve se više zasnivaju privatni šumski zasadi, naročito u brdsko-planinskim krajevima. Da li će biti zasađeno listopadno ili četinarsko drveće, kao i koje vrste od njih prevashodno zavisi da li će izraslo i posečeno drvo biti namenjeno ogrevu ili građevinarstvu i industrijskoj preradi. Evo upotrebnih karakteristika nekih vrsta drveća.

Bagrem za stubove, bukva za parket

Bagrem je najbolje drvo za spravljanje špalirnih stubova u voćnim i vinogradarskim zasadima, ali je odličan i za ogrev, jer ima visoke energentske vrednosti.

Bukva je zbijeno, teško drvo koje se lako polira. Na vazduhu brzo propada, a u vodi i u vlažnim uslovima pokazuje izuzetnu otpornost. Koristi se za izradu parketa, nameštaja, muzičkih instrumenata, ali je dobro i za ogrev.

Brest se koristi u građevinskoj stolariji, a breza u industriji nameštaja. Bor gotovo ima svestranu upotrebu - za građu, nameštaj i ogrev. Iz njegovog drveta se dobijaju smola. Katran, terpentin (eterično terpentinsko ulje), kalafonijum.

Od jele i smreke - katran i olovke

Četinarske zimzelene vrste jela i smreka imaju lako i meko drvo, s tim što je jelovo nešto kvalitetnije i upotrebljava se u građevinarstvu, industriji celuloze i hartije, kao i za izradu muzičkih instrumenata. Drvo smreke (smrče) se lako ređe i obrađuje pa je bez premca u izradi grafitnih olovaka.

Iz drveta jele se dobijaju smola, katran, terpentin, kalafonijum, sirće, materija za štavljenje životinjskih sirovih i sušenih koža.

U grupi lakog i mekog drveća spadaju: jablan, iva, lipa, crna i bela topola. Koriste se kao unutrašnji građevinski materijal, a za izradu šibica najbolje je jablanovo drvo. Lipa je dobra za nameštaj i muzičke instrumente. Crna i bela topola se upotrebljavaju u industriji celuloze i ambalaže.

Dud i jasen veoma traženi na tržištu

Tvrdo drveće - grab, dud i jasen su veoma traženi na tržištu. Dobro je za ogrev, ali i za druge namene. Grab je dobar za muzičke instrumente, dud u građevinarstvu i izradi burića, dok se jasen upotrebljava u stolariji i mašinogradnji.

Orah, višnja, trešnja i javor - idealni su za izradu nameštaja, a uz to imaju visoku energetsku vrednost kao ogrev.

Paulovnija je najbrže rastuće i veoma lako drvo. Za 30 odsto je lakše od bilo kojeg drveta. Dobro je za građu, a energetski je jednako najboljem uglju. Koristi se i za proizvodnju peleta.

Hrast je otporan na truljenje

Hrast poseduje veliku čvrstinu (tvrdoću), dugovečnost i lepu teksturu (na preseku ima lepe šare). Koristi se za izradu brodova, za podvosnu gradnju, jer je otporan na truljenje. Primenjuje se i u izgradnji vagona, stolarije, nameštaja, bačvi i burića.

Kora hrasta se koristi za izradu zapušača (hrast plutnjak), kao i za štavljenje koža životinja. Plod od ove vrste drveća - žir osnovna je hrana u ekološkoj proizvodnji i ishrani svinja.


Tagovi

Šume Šumarstvo Četinari Drvo bukve Smreka Jela Zasad višnje Zasad trešnje


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)