Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 24.10.2020. 12:00

Stiže zakon koji će spriječiti uvoz proizvoda povezanih sa krčenjem šuma izvan EU

Evropska komisija bi trebala predložiti zakon kojim bi prisilili firme da dokažu da proizvodi koje prodaju unutar Unije nisu povezani sa globalnim krčenjem šuma.

Foto: Bigstock/Oleg.0
  • 87
  • 104
  • 0

Evropski parlament je pozvao Komisiju da uvede zakone koji sprečavaju uvoz roba i proizvoda povezanih sa krčenjem šuma i kršenjem ljudskih prava, stoji u saoptenju tog tijela. 

Trenutno ne postoji zakonodavstvo kojim se zabranjuje stavljanje proizvoda koji doprinose uništavanju šuma izvan EU na tržište Unije. Zbog toga evropski potrošači ne znaju doprinose li proizvodi koje kupuju krčenju, uključujući nezamjenjive tropske šume koje su ključne za borbu protiv klimatskih promjena ili zaštitu biološke raznolikosti.

Podaci o proizvodima moraju biti javno dostupni 

Stoga je Parlament u svom izvještaju pozvao Evropsku komisiju da predloži obavezne zakone kojim bi prisilili firme da pokažu da proizvodi koje prodaju nisu povezani sa globalnim krčenjem i kršenjem ljudskih prava.

Oni pozivaju na novi pravni okvir EU koji se temelji na obaveznoj dubinskoj provjeri za kompanije, što znači da one moraju izvršiti procjenu rizika svojih proizvoda kako bi identifikovali, spriječili, ublažili i objasnili kako se bave ovom problematikom u čitavom lancu snabdjevanja. 

To znači da svi operatori na tržištu EU moraju osigurati da se njihovim proizvodima može identificirati porijeklo. 

Međutim, u saopštenju se ističe kako administrativno opterećenje za mala i srednja poduzeća mora biti minimalno, a operateri sa velikim brojem dobavljača trebaju se fokusirati na one kod kojih je rizik od štetnih uticaja najznačajniji na temelju procjene rizika.

Krče šume zbog palminog ulja - nestalo 39% zelenog bogatstva na Borneu

Zakonodavna inicijativa zasniva se se na nekoliko studija koje pokazuju da zabrana ulaska proizvoda povezanih sa sječom šuma neće imati uticaja na količinu i cijenu na EU tržištu te da će bilo kakvi dodatni troškovi koji se budu javljali, biti minimalni. 

Pravila bi se trebala primjenjivati na sva poduzeća, uključujući banke i investicijske fondove, tvrde zakonodavci. Takođe kažu da treba uvesti kazne za one koji krše ta pravila.

Prijedlog zakona možemo očekivati iduće godine?

"Svi se slažu da su dobrovoljne mjere za zaustavljanje i preokret globalnog krčenja propale. Usvajanjem ovog izvješštaja dajemo šansu za stvaranje funkcionalnog i poštenog okvira, temeljenog na obaveznoj dubinskoj provjeri", kazala je zastupnica u EU parlamentu, Delara Burkhhardt.

Ova je inicijativa Parlamenta osnova za zakonodavstvo EU koje bi Komisija trebala predložiti do sljedećeg ljeta.

"Ovo je prekretnica u nastojanju da EU okonča svoju ulogu u uništavanju svjetskih šuma", za reuters su komentarisali u organizaciji FERN koja je posvećena zaštiti šuma i ljudskih prava. 

EU odgovorna za 10% krčenja šuma

Inače, od 1990. godine izgubljeno je 1,3 miliona km2 šuma, područje veće od Južne Afrike. Sprječavanje njihovog uništavanja ključno je za zaštitu biološke raznolikosti i održivost. 

Procjenjuje se da je EU odgovorna za oko 10% krčenja povezanih sa globalnom potrošnjom uvezene robe poput palminog ulja, mesa, kakaa, eukaliptusa, kukuruza, drva, kože i gume.

Ilegalno krče Amazon kako bi EU imala dovoljno soje?

Treba podsjetiti i da je oko 20% godišnjeg izvoza iz Brazila u EU plod ilegalno uništenog zemljišta na kojem je proizvedeno oko 2 mil. tona soje koja se u državama članicama EU koristi za ishranu stoke.

Podsjećamo da je Evropska komisija pokrenula i novu platformu za pomoć u zaštiti i obnovi svjetskih šuma koja će biti forum za razmjenu podataka, a služiti će i kao alat za donošenje politika. Sve u cilju da se smanji rizik prodaje proizvoda povezanih sa sječom na evropskom tržištu.


Tagovi

Krčenje šuma Evropska komisija Evropski parlament Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.