Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje vazduha
  • 03.05.2017. 08:00

Sadite drveće na pravom mestu!

Da li drveće može da nam pomogne kada je reč o zagađenju vazduha? Može, ali samo ako sadimo prave vrste, na pravom mestu.

Foto: Pexels / Pixabay
  • 2.634
  • 403
  • 0

Da li drveće može da nam pomogne kada je reč o zagađenju vazduha? Može, ali samo ako sadimo prave vrste, na pravom mestu. Ono upija gasove, a potom isparava vodu i time utiče na temperaturu vazduha, a tako i na zagađenje.

Četinari bolji prečišćivači

Zimzeleno drveće, odnosno četinari, bolje uklanjaju čestice, jer se one lepe za njihovo lišće. Veliki brestovi su odlični kada je reč o redukovanju štetnih gasova. Oni ih apsorbuju i potom menjaju. Međutim, hrast negativno utiče na kvalitet vazduha, zbog jedinjena koje otpušta.

Dejv Novak, naučnik iz Šumske službe, otkrio je da je drveće uklonilo 17,4 miliona tona zagađenja u vazduhu širom SAD.

Važno je mesto sadnje drveća

Drveće će doprineti smanjenju zagađenosti vazduha, ako ih ne sadimo kraj puteva. Naime, posađena ovde, mogu da pogoršaju stepen zagađenosti. Uz ove delove bi trebalo saditi vegetaciju sa strane.

Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatak da je zagađen vazduh usko povezan sa tri miliona prevremenih smrtnih slučajeva, svake godine.

Foto: Pexels / Pixabay


Izvori

National Geographic Srbija


Tagovi

Svetska zdravstvena organizacija Dejv Novak Četinari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]