Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna industrija
  • 02.02.2023. 10:30

Povećana proizvodnja i prodaja drvnih sortimenata

Prošle godine je u Republici Srpskoj proizvodnja raznih šumskih sortimenata povećana za 4,7 posto u odnosu na 2021.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 144
  • 47
  • 0

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Republici Srpskoj su u prošloj godini proizvedena ukupno 1.909.003 metra kubna raznih šumskih sortimenata, što je za 4,7 posto više nego u 2021. godini, izvještava Akta.

Izazovna godina

Iza ovog sektora je godina puna izazova. Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je dobro to što su ostvareni pozitivni procenti rasta, ali da su oni skromni.

"U prošloj godini, koja je bila puna izazova u proizvodnji i sa oscilacijama tražnje za proizvode drvne industrije, plan proizvodnje je izvršen s nekih 90 procenata."

Naveo je da plan nije ispunjen u potpunosti, ali da se radi o pozitivnom pomaku u odnosu na 2021. godinu. Ističe da su najvažniji problemi u šumarstvu odnose na radove u vezi sa sječom i privlačenjem, te izvršenjem na čijem bi se rješavanju trebalo raditi kako bi se obezbijedile mjesečne i kvartalne dinamike proizvodnog plana.

Ukupno je prodato u prošloj godini 1.924.859 metara kubnih raznih šumskih sortimenata što je za 3,2 posto više nego u 2021. godini.

Što je najzastupljenije?

U proizvodnji su najzastupljeniji trupci četinara sa 614.720 metara kubnih i lišćarskog drveta sa 351.856 metara kubnih.

Među proizvedenim sortimentima je 608.465 metara kubnih ogrijevnog drveta lišćara, 182.095 metara kubnih prostornog drveta četinara pogodnog za celulozu, hemijsku preradu, drvene ploče. Na zalihama je registrovana raznih šumskih sortimenata u količini od 153.612 metara kubnih.


Tagovi

Drvna industrija Šumski sortiment Ogrijevno drvo Zalihe drveta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.