Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovjeska šuma
  • 27.11.2017. 18:00

Poljskoj kazna od 100.000 eura na dan za sječu šume

Ovaj prirodni Rezervat biosfere zbog svoje iznimno bogate biološke raznolikosti koja uključuje zaštićene životinje poput vuka, kune, lasice, ali i oko 800 primjeraka europskog bizona, uvršten je na UNESCO-v popis zaštićene svjetske baštine.

Foto: Bigstock Photo/Vlad Sokolovsky
  • 2.739
  • 132
  • 0

Dnevna novčana kazna od čak 100.000 eura nametnuta je Poljskoj ako i dalje vlada te zemlje i dalje bude prkosila zabrani sječe zaštićene Bjelovjeske šume, odlučio je Europski sud pravde.

Nastavlja se sječa višestoljetnih stabala u Bjelovjeskoj šumi

Sud je također ponovno dao nalog o trenutnom zaustavljanju sječe šume, osim na području uz cestu iz sigurnosnih razloga sve do donošenja konačne odluke. Bjelovjeska šuma jedna je od posljednjih preostalih prašuma u Europi te WWF u potpunosti podupire odluku suda o njenoj kompletnoj zaštiti kako bi se osigurala dobrobit za lokalnu zajednicu i divlje životinje na tom području.

UNESCO-va zaštićena svjetska baština

Ovaj prirodni Rezervat biosfere zbog svoje iznimno bogate biološke raznolikosti koja uključuje zaštićene životinje poput vuka, kune, lasice, ali i oko 800 primjeraka europskog bizona, uvršten je na UNESCO-v popis zaštićene svjetske baštine.

Dariusz Gatkowski, Savjetnik za bioraznolikost u WWF Poljskoj kaže:

"Poljske vlasti i dalje ignoriraju službeni nalog Europskog suda pravde i sva prethodna upozorenja Europske komisije i UNESCO Odbora za svjetsku baštinu. Odluka suda signal je poljskom Ministarstvu zaštite okoliša da se nepoštivanje zakona o zaštiti vrijednih prirodnih bogatstava naše zemlje neće više tolerirati."

Ovo nije jedini slučaj u Europi

WWF ima dokaze o provođenju aktivnosti koje su strogo zabranjene od strane suda poput sječe 100 godina starog drveća te izvlačenja odumrlih smreka u šumskom okrugu Bjelovjeska šume.

WWF također naglašava da slučaj Bjelovjeska šume nije jedini te da su mnoga druga prirodna područja u Europi ugrožena na sličan način zbog nezakonitih gospodarskih aktivnosti i neuspjeha vlada da pravilno primjenjuju i provode nacionalne i europske propise.

Rijetka sudska praksa

Odluka EU pravosuđa da usvoji takozvanu privremenu regulativu i da naloži trenutno zaustavljanje sječe šume je mjera koju sud koristi u vrlo rijetkim slučajevima, iznimno kada postoji ozbiljan rizik od pojedinih aktivnosti koje mogu prouzročiti velike i nepopravljive štete.

Ova odluka dodatno potvrđuje ono što su Europska komisija, UNESCO, većina znanstvene zajednice i WWF prethodno naglasili: povećana ekstrakcija drva, a ne zaraza potkornjakom prijeti zaštićenom području i vrstama Bjelovjeska šume! Sječa mora biti zaustavljena prije nego dođe do nepovratne štete.

Foto: Bigstock Photo/Vlad Sokolovsky


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!